Стипендиите на докторантите ще се увеличат с 50лв. от следващата година. Така те вече ще бъдат в размер на 500лв. Това стана ясно по време на обсъждането на държавния бюджет в парламентарната комисия по образование.

За увеличението в бюджета са заложени 2.5 млн. лв. повече, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Въпреки ръста на докторантските стипендии те ще останат с 10 лв. по- ниски от минималната заплата, която от догодина ще нарасне от 460 на 510 лв.

Заплащането на докторантите не е актуализирано от 2008г. От Националното представителство на студентските съвети от доста време настояват за увеличението му. Същото поискаха преди време и от Българската академия на науките (БАН).

Само преди два дни докторанти изпратиха отворено писмо, в което искат стипендиите им да бъдат приравнени на една и половина минимални заплати.

„Неудовлетворени сме от размера на стипендията, тъй като тя остава с 10 лв. по-ниска от минималната заплата. Все по-трудно ще се намират желаещи да станат докторанти. Един млад човек трудно ще се издържа с 500лв”, коментира Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети.

Подобно мнение изразиха пред депутатите и представителите на БАН и висшите училища.

„Трябва да увеличим стипендиите и то рязко, но имаме задръжки. Има докторанти, записани само заради стипендията”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Средствата за увеличение на докторантските стипендии са минимален процент от бюджета за образование, предвиден за следващата година – общо 3.84 млрд. лв.

Средствата за детски градини, училища, висше образование и наука са 3.6% от брутния вътрешен продукт и са с 490 млн. лв. повече от заложения за 2017г. бюджет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!