На снимката: Светлан Стоев

Посланикът на Украйна Виталий Москаленко бе приет днес от служебния министър на външните работи – Светлан Стоев. В хода на разговора от българската страна беше препотвърдена позицията си за неизменна и последователна подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните й води, съобщиха от МВнР.

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право. За България, включително като страна от Черноморския регион, е много важно ситуацията с Крим и конфликта в Източна Украйна да бъдат решени по пътя на преговорите в установените международни формати.

Министър Стоев изрази увереност, че недоразуменията от последните дни няма да повлияят на приятелските отношения между България и Украйна.

Посланикът на Украйна, от своя страна, подчерта, че последователна българска подкрепа за Украйна е от голямо значение за страната му. Той поднесе съболезнования във връзка с трагичните инциденти при пожара в село Рояк и катастрофата с автобус от Република Северна Македония на автомагистрала „Струма“.

Министър Стоев благодари за изказаната съпричастност и изрази надежда, че украинският му колега Дмитро Кулеба ще има възможност да посети България през следващата година, за което има отправена покана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!