СОС
Снимка: БТА


Столичният общински съвет (СОС) ще направи нов опит да си избере председател.

Това ще стане на заседание, което е планирано за 10:00 часа днес.

Изборът на председател е и единствената точка в дневния ред на съвета.

Миналия понеделник, на първото си заседание в мандата на новоизбрания кмет Васил Терзиев, СОС не успя да избере председател.

За поста „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) предложиха Борис Бонев, „БСП за България“ – Диана Тонова.

От „Възраждане“ номинираха Красимир Гълъбов, а от „Има такъв народ“ (ИТН) – Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини, припомня БТА.

При първото гласуване Бонев беше подкрепен от 23-ма общински съветници, Тонова – от девет, Гълъбов – от осем, а Данаилов – от трима. Имаше четири недействителни бюлетини.

Тъй като никой от четиримата кандидати не успя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласуване, между първите двама по резултат – Бонев и Тонова, се състоя ново гласуване.

Общо гласувалите втория път общински съветници бяха 44-ма, а недействителните бюлетини – 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – девет. Така председател не беше избран и при повторното гласуване в понеделник.

В петък от Столичната община съобщиха, че Васил Терзиев кани лидерите на политическите сили за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на СОС.

От ГЕРБ-СДС и ИТН отказаха да се срещнат със столичния кмет.

От „БСП за България“ са заявили позицията си, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС. Левицата има свой кандидат за поста и това е Диана Тонова.

От „Възраждане“ също заявиха, че няма да подкрепят Бонев и също припомниха, че имат своя кандидатура за поста – Красимир Гълъбов.

Лидерът на КОД Петър Москов заяви, че коалицията „Синя София“, която издигна Вили Лилков за кмет, ще бъде в опозиция.

Общият брой на общинските съветници е 61. В СОС са представени седем формации.

През миналата седмица Иван Алексиев, общински съветник от „Възраждане“, е напуснал партията, и вече е в качеството си на независим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук