Стотици демократично настроени протестиращи организираха нова акция на летището в Хонг Конг, съобщава АФП. Митингът се провежда ден след мащабната демонстрация, довела до спирането на полети в мегаполиса.

На летището през нощта са останали само няколко протестиращи, а полетите са възобновени рано тази сутрин. През деня, обаче, няколкостотин протестиращи се отзоваха на призива за нова акция и се върнаха отново на летището.

Облечените в черно протестиращи започнаха протести в знак на несъгласие срещу приемането на закон, позволяващ екстрадиция във вътрешността на Китай, но постепенно прераснаха в по-широк призив за демократични свободи.

Те скандираха „Остани с Хонг Конг, остани за свободата!”, докато пътниците се опитваха да хванат своите закъснели или с променен график полети, преминавайки с багажа си през летището.

В понеделник властите отмениха всички полети от и до Хонг Конг, след като хиляди протестиращи напълниха сградата на летището.

Полетите бяха възобновени днес рано сутринта, но отменените полети предизвикаха верижна реакция и затруднения с трафика на самолети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!