д-р Стойчо Кацаров
на снимката: Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира вчерашното решение на парламентарната комисия по здравеопазване да прекрати мандата на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. По негови думи отдавна е било ясно, че това ще се случи – още след пререканията между Плочев и здравния министър Кирил Ананиев. Според Кацаров голям пропуск на управлението е, че няма прозрачност при подобни кадрови решения.

„Според мен е голям дефект на управлението да не се казва истината защо един човек се освобождава от заеманата длъжност и защо се назначава. При последните няколко смени на управители на НЗОК обществото не е информирано по какви причини се прекратяват мандатите, защото никой не си е изкарал целия мандат.”

Кацаров бе категоричен, че решението за прекратяване на мандата на проф. Плочев е изцяло политическо решение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подкрепено от министър-председателя Бойко Борисов.

Стойчо Кацаров припомни, че проф. Камен Плочев е бил предложен от предишния министър на здравеопазването Николай Петров и е бил подкрепен с абсолютно мнозинство от Народното събрание.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването отново настоя, че цялостната система на управление на НЗОК трябва да бъде променена. По негови думи в Надзорния съвет на Касата, който държи основния пакет от функции, попадат „случайни хора” и върху тях не се осъществява контрол. А избираният от парламента управител на НЗОК е на практика с орязани правомощия.

Цялото интервю със Стойчо Кацаров очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук