Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Отправяме призив за взаимодействие и национална мобилизация. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров след среща с представители на съсловните организации.

„Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирано в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на COVID и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Ситуацията е критична. Изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. С нашето събиране днес и общата ни позиция искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация“, посочи Кацаров.

„Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична.“ Това заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева.

„Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление те са малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува“, добави Василева.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, заяви също от своя страна, че общата картина е тежка.

„Ние работим на първа линия. Работим над входовете на инфекцията, това го правим ежедневно и няма върнати пациенти. Единственото, което може да ни спаси е ваксинацията, каза Шарков. Това, което може да доведе до смърт е COVID-19, загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние трябва да докоснем душата на човека, за да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, заяви Шарков.

Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че страхът се бори със знание, знанието трябва да се предостави от лекари, специалисти, от институциите по достъпен и разбираем начин.

„Агенцията по лекарствата също трябва да вземе отношение към тази позакъсняла образователна кампания. Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план, който да включва всички институции да преборим този страх. Числата са категорични, ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация“, добави Сербезова.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук