Страхил Делийски
На снимктата: Страхил Делийски

Имайки предвид разнородните партии в коалицията и трудната ситуация, в която се намира страната, новото правителство трябва да започне с малки, а не с фундаментални промени. Това коментира политологът Страхил Делийски специално за ДЕБАТИ.БГ.

Струва ми се, че нито форматът на изпълнителната власт, нито контекстът предполага да се свършат някакви огромни стратегически, концептуални реформи. Особено на първо време правителството би спечелило, ако се фокусира върху непосредственото управление на кризи и процеси, а не да реактуализира държавата.

По думите му във всички институции има нужда от възвръщане на държавността.

Има нужда от истинско управление, подчинено на обществения интерес, а не на клиентелата.

Според него опозицията няма да е голям фактор в „разклащването“ на правителството. Мнението на Делисйки е, че това е по-скоро политическо „тролене“.

Това, което виждам откакто ГЕРБ не е във властта, включително и днес, не е опозиция. Особено, когато Борисовиизлезе прима виста да разсъждава. Това е лоша версия на БСП. На това правителство няма да е проблем опозицията. Това управление се случва в много тежка среда – лошо наследство и много кризи. Случва се в контекста на едно общество с тежки дефицити по отношение на демократичната култура

За какво говорят първите послания на новия кабинет; как може да тълкуваме персоналния му състав; кои трябва да са първите му приоритети и ще има ли „пробойни“ – четете ТУК цялото интервю. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук