Васил Велев бърза за внесе плана за възстановяване на България.
Васил Велев бърза за внесе плана за възстановяване на България.

Днес за пореден ден Васил Велев като представител на българските работодатели разказа няколко истории за апокалипсис, студ, 250 хиляди безработни българи и най-важното – липсващ газ. Но не този, който Русия ни спря, а този, който липсва в „Булгаргаз”… макар че газ там има.

От началото на войната в Украйна на 24 февруари въпросът с газа се превърна в основен за голяма част от европейските нации. През април България, заедно с Полша, се оказа първата държава, на която руският газ беше спрян. От тогава насам обаче газоподаването у нас не е спирало и въпреки това в медиите се натъкваме на странния плач на работодателите.

„Ние сме най-големите глупаци в Европа. Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние с отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.

В действителност обаче нещата далеч не са толкова прости. Не е ясно дали тези държави са прибегнали до плащане на газа в рубли, след като беше обявено, че това е в разрез с наложените европейски санкции. От друга страна обаче, Русия бавно и мъчително изнудва някои от тях, като така вдига и цената на собствения си „евтин” газ. Така например количествата газ, които се доставят през Северен поток в момента са само 1/5 от договорените.

Това принуди редица държави да наложат ограничения за ползване на газ и електричество. Във Франция започнаха да се налагат глоби, ако климатикът работи при отворена врата, в Германия вече някои градове наложиха максимална температура в помещенията и заявиха, че спират да осветяват туристическите обекти. Това са държави, които използват руски газ, същевременно в България ограничения няма.

Относно „митичната” евтина цена на руския газ – факт е, че някога това може и да е било така, но сега със сигурност не е, като Путин се възползва от контрола си върху газовите доставки, за да продължава да вдига цената на руския енергиен източник.

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев и призова да се възстанови договора с „Газпром” въпреки всичко.

В условията на война и създадено голямо търсене на определена суровина нормално е цената на газа да се увеличи и това се случва не само в България, а и в цяла Европа. Засега обаче се очертава газът у нас да е с около 30 евро по-ниска по данни на министъра на енергетиката – Николов.

А в крайна сметка, както посочи и Николов бизнесът не е задължен да купува газ от „Булгаргаз”, ако условията не му харесват, и може да се обърне към конкуренти, които предлагат по-добри цени. При всичко това този странен плач не напомня, на бизнес, а по-скоро на политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук