Фобията е патологичен, натраплив, ирационален и силен страх към специфичен обект, определена дейност или специално обстоятелство; страх, който се разпознава от самия индивид като ексцесивен и безпричинен, но когато този страх се превърне в натрапливо състояние и стане значим източник на разстройство, повлиявайки социалното функциониране, се приема за психично нарушение. Странни фобии не са непознати и на много от знаменитостите.

Стивън Спилбърг

например категорично отказва да се вози в асансьор, изпълнителят на безстрашния Рамбо – Силвестър Сталоун панически се страхува от височина, а Джулия Робърт се ужасява от микроби и бактерии – това са само малка част от страховете и фобиите на световно известните артисти.

Киану Рийвс

не може да разговаря по телефона и винаги се стряска при звън на телефон.

Салма Хайек
Салма Хайек

След убийството на Джани Версаче на 14 юли през 1997 година  пък всички знаменитости бяха обхванати от странни фобии, като страх от насилствена смърт и се барикадираха. Мадона нареди да изкопаят тунел, който съединява вилата ѝ с морски залив, където денонощно дежури скоростен катер. На вилата на Робърт де Ниро е установена 21-метрова вишка, снабдена с камери, като в тяхното полезрение попада всичко, което се намира наблизо.

Скандалната Лейди Гага

се въздържа от секс, тъй като „сексът с неподходящ мъж може да ѝ развали енергията“.

Лейди Гага
Лейди Гага

Том Круз

панически се страхува от погледи и на снимачната площадка и е забранил някой да спира погледа си на него за повече от две секунди.

Рейн Уилсън

се старае да не произнася в театъра името на Макбет, Салма Хайек винаги прекрачва прага на помещението с десния си крак, а Катрин Зита-Джоунс е една от най- суеверните актриси в Холивуд. Тя не изпуска възможността да плюе през рамото си и никога не подава солницата през масата. От сол се бои и Роби Уилямс.

Робърт Патисън,

който изигра вампира в „Здрач“, се страхува от най-различни неща. Той не продължава пътуването си, ако пътя му е преминала черна котка и винаги избягва числото 13. Мартин Скорсезе пък не обича числото 11. Никога няма да паркира на свободно място, което е 11-то, дори да няма други свободни места. Парис Хилтън е убедена, че ако си пожелаеш нещо в 11:11 желанието ти ще се сбъдне.

Робърт Патисън
Робърт Патисън

Звездите обожават да носят най-различни талисмани. Лучано Павароти никога не излизаше на сцената без извит пирон в джоба и стотинка в обувката. А Уди Алън понякога нарочно облича дрехите си на обратно – той вярва, че това му носи щастие.

Източник: ARTDAY 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!