Гигантски лъв с огромни зъби, бродил из кенийската савана преди повече от 20 милиона години, е един от най-големите месоядни бозайници, съществували някога. Екип изрови долна челюст, зъби и други кости на нов вид, Simbakubwa kutokaafrika – Swahili (Симбакуба) от типа „голям африкански лъв“.

Череп на лъв /горе/, сравнен с челюст от древния звяр

Те са изчислили, че вероятно чудовищният хищник е тежал до 1 500 килограма и може би се е хранел със слоноподобни същества, живели по онова време.

„Базирайки се на огромните му зъби, смятаме, че Симбакуба е специализиран хиперхищник, който е значително по-голям от съвременния лъв и вероятно по-голям от полярна мечка“, казва Матю Бортс от университета Дюк, съавтор на изследването заедно с университета в Охайо.

Учените описват създанието като гигантска ловуваща котка, с козина и огромни зъби.

Екипът на проучването, публикуван в списанието „Палеонтология на гръбначните животни“, каза, че Симбакуба е живял в днешна Кения преди около 23 милиона години, ключов период в еволюцията на месоядни бозайници.

Възможно е звярът да е изглеждал подобно на това художествено изображение
Размер на симбакуба в сравнение с човек

Изследователите заявиха, че откритието може да хвърли светлина върху това как свръхголемите хищници и плячката им се развиват в продължение на милиони години около края на Палеогенската епоха – периодът, в който бозайниците се уголемяват от малки гризачи до много по-различни видове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!