САЩ не просто са световен лидер по броя на гражданите, притежаващи огнестрелно оръжие.

В САЩ на всеки 100 души са падат 88 единици стрелково оръжие и масовите убийства там се случват 11 пъти по-често, отколкото в която и да е друга развита страна. Това показва данните от изследване на Международното списание по криминология, цитирано от „Гардиън“. Ето някои от ключовите цифри и данни, които биха били много полезни за разбирането на трагедията, която стана в Лас Вегас преди броени дни.

88 единици огнестрелно оръжие на 100 души

Именно толкова оръжие се пада на глава от населението в Америка и страната на неограничените възможности в това отношение е лидер в света. Второто място е за Йемен, където на всеки 100 души се падат по 54,8 единици огнестрелно оръжие.

Почти половината

Почти половината от огнестрелното оръжие, което се владее от частни лица в световен мащаб, е собственост на американци.

Над 30 000

Това е броят на американците, които ежегодно умират от огнестрелни рани. Около две трети от тези смъртни случаи са в резултат на самоубийства.

Над 100 000

Това е броят на американците, които ежегодно получават огнестрелни рани.

25 пъти

Според привържениците на по-строгите закони за оръжията, „вероятността от смърт в резултат на огнестрелна рана в Америка е 25 пъти по-голяма, отколкото в останалите развити страни“.

70%

Това, според статистиката на ФБР, е делът на убийствата извършели с леко огнестрелно оръжие.

71%

С толкова е нараснало от 1994 г. количеството на леко огнестрелно оръжие, собственост на американците.

38%

С толкова е нараснало от 1994 г. количеството на огнестрелното оръжие, собственост на американците.

3%

Това е процентът на хората, които притежават около половината от огнестрелното оръжие в САЩ. След тях следва така наречената група на „суперсобствениците“ на оръжие – около 7,7 милиона американци, които притежават от 8 до 140 единици огнестрелно оръжие.

2,8 милиарда долара

Това са средствата, които ежегодно се изразходват за лечение на жертви на огнестрелни рани. Ако към тях се включат и загубените работни заплати, тази цифра набъбва до 45 милиарда долара.

Над 1 милион долара

Толкова е изхарчил един лекар за финансиране на изследване, посветено на предотвратяването на престъпления, извършени с огнестрелно оръжие, след като Националната стрелкова асоциация е успяла да постигне съкращаване на разходите за подобни проучвания.

73%

Това е процентът на убийствата, извършени с огнестрелно оръжие през 2016 г. Това е рекорд, делът на убийствата с огнестрелно оръжие нараства, макар че в САЩ като цяло са успели да намалят броя на убийствата.

400 000 единици

Това е бройката на откраднатото всяка година огнестрелно оръжие в САЩ.

32%

Това е броят на американските мъже, които са заявили през 2015 г., че са притежавали огнестрелно оръжие. В сравнение с 1994 г. този показател се е съкратил с 10%.

12%

Това е процентът на американските жени, които са заявили през 2015 г., че са притежавали огнестрелно оръжие. В сравнение с 1994 г. този показател е нараснал с 3%.

127

Това е броят на американските градове, в които през 2015 г. са били извършени половината от убийствата с огнестрелно оръжие.

По-малко от една четвърт

Делът на американското население, което живее в тези 127 американски града.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук