Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщава, че боевете са достигнали до центъра на града, което потвърждава по-ранните руски съобщения, пишат от Би Би Си.

„Да, те наистина бяха активни днес. Продължават сраженията с танкове и картечници“, казва той. „Всички се крият в бункерите“

Той казва, че над 80 % от жилищните сгради са повредени или разрушени, а 30 % от тях не могат да бъдат възстановени.

„Не е останал център на града. В града няма нито едно малко парче земя, на което да няма следи от войната“, казва той.

Операцията по спасяването на хората от мазето на бомбардирания театър продължава, добавя той, без да дава оценка на жертвите. През последните два дни спасителите вадят хора от отломките на театъра в Мариупол.

Сградата, която е културна забележителност, вече е в руини, но се смята, че подземният бункер е предпазвал повече от хиляда души, предимно жени и деца, които са се укривали там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече потвърди, че са открити 130 оцелели, но още стотици остават в капан. Той обвини Русия, че е обмисляла да хвърли бомба върху театъра – Русия отрича това.

Но руските сили бомбардират и обкръжават Мариупол от седмици, като не позволяват на хората да се измъкнат и да получат отчаяно необходимата им помощ. Сраженията вече са достигнали центъра на този стратегически пристанищен град.

Мариупол е разположен в югоизточната част на Украйна, територия, която Русия иска да контролира, за да свърже Източна Украйна и Кримския полуостров, които са под нейна власт от 2014 г. насам.

На фона на бомбардировки и престрелки Русия твърди, че преговорите бележат напредък. Москва и Киев са изминали „половината път“ в постигането на съгласие по въпроса за демилитаризацията на Украйна, а мненията им най-много съвпадат по отношение на неутралитета на Украйна и отказа от присъединяване към НАТО, казва руският преговарящ Владимир Медински.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук