26-годишният Девин Кели, който уби 26 души в църква, в американския град Съдърланд Спрингс, щата Тексас, се е самоубил след нападението.

Това обяви представителя на Департамента по обществена сигурност на Тексас Фрийман Мартин.

Според него бившият военен „сам се е застрелял в главата”, в резултат на което е починал.

Той припомни, че Кели беше открит мъртъв в кола близо до местопрестъплението.

По последни данни жертвите на трагичните събития за момента остават 26 на брой, а още 10 души все още са в критично състояние. Други 14 също в болницата, макар и да са стабилизирани.

Американските военновъздушни сили проверяват защо криминалното досие на стрелеца Кели не е било въведено в националната база данни. Бившият военен е бил съден за домашно насилие през 2012 година и е имал забрана да притежава оръжие. Миналата година обаче той е успял да купи пушката, с която извърши нападението в църквата и уби 26 души.

Кели стрелял срещу хората с полуавтоматично оръжие и два пистолета, след като се скарал със тъща си. После се обадил на баща си по телефона и му казал, че не мисли, че ще оцелее.

Припомняме, че в неделя криминално проявеният бивш американски военен Девин Кели откри огън по време на неделната сутрешна служба в баптистката църква.

Според очевидци въоръженият мъж е влязъл в църквата малко преди края на службата, като е открил огън още преди да прекрачи прага й.

Той е изпразнил 15 пълнителя.

Властите твърдят, че в самия религиозен храм той е избил 23 души с автоматично оръжие, а навън още двама. 26-та жертва на инцидента е издъхнала в близката болница.

Жертвите са на възраст между 18 месеца и 72 години. Сред тях е и цяло 8-членно семейство, както и 14-годишната дъщеря на пастора.

На излизане убиецът е бил посрещнат от местен жител, който е открил огън по Кели с оръжието си и е успял да го рани.

Според полицията геройството е било дело на 55-годишният Стивън Уилфорд, който се е отзовал веднага щом е чул прелитащите куршуми от църквата. Прострелян, Кели се е опитал да избяга с колата си, но е катастрофирал.

На пресконференция по-късно тексаският губернатор Грег Ебът каза, че това „е най-тежкият инцидент с масов разстрел в историята на щата“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!