Представители на строителния бранш излязоха на протест заради обвиненията срещу тях за високи цени, лошо качество и корупционни практики в сектора.

Още в ранни зори членове на Камарата на строителите подредиха камиони и тежка строителна техника по протежението на бул. „Цариградско шосе“ в столицата в посока центъра, но без да затрудняват движението. С протестните си действия те изразяват безпокойствие от „атаките срещу бранша“ и настояват отговорните институции да вземат отношение по проблема.

строители, протест

Протестът им е предизвикан от искането на опозиционната партия БСП за независим международен одит на качеството на пътищата. Желанието на социалистите се появи след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Именно това искане за независима техническа експертиза за магистрали и първокласни пътища, строени в периода от Тодор Живков до Бойко Борисов, предизвика широк дебат в обществото. Затова и строителите днес протестират.

„Нашето искане е да подредим бранша, да има плановост в него. Да останем тук, а не да отидем на първи терминал и да заминем за чужбина, както правят много от нашите колеги“, заяви инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата.

На въпрос трябва ли да има забранителен списък със строителни фирми, които не са изпълнявали коректно възложените им обекти, той отговори:

„Смятате ли, че може да има забранителен списък за журналисти? Няма как да стане тази работа! Има процедури, които се спазват. Няма как да забраниш, когато някой спечели търг. Това не е нормално“.

КСБ настоява още за незабавно спиране използването на бранша за политически цели, преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството.

Според инж. Терзиев българските строителни фирми изграждат обекти и извършват ремонти с не по-лошо качество от европейските си колеги, а ако нарушения все пак бъдат установени – виновните да понесат своята отговорност.

Машините ще останат подредени на бул. „Цариградско шосе“ до обяд, а строителният бранш ще депозира подписки в своя подкрепа в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството.

Днес те ще бъдат приети от редици представители на държавните институции. Вече се срещнаха с председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Подкрепям българските строители”, каза тя.

И добави:

„Това е един от най-важните сектори в българската икономика. Сектор, на който дължим значителен процент на икономически растеж в държавата и създаването на реална добавена стойност. Убедена съм, че българският строителен бранш е единен, силен и има висок професионализъм. Не се съмнявам в качеството на тяхната работа“.

Тя припомни, че в тази сфера в България работят над 200 000 души.

„Осъждам всеки опит за дискредитация, както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и чужбина“, категорична бе Караянчева.

Тя увери, че ще съдейства са по-тесния диалог между депутатите и КСБ, за да се стигне до необходимата законодателна промяна, за която строителите настояват. За целта ще бъде създадена и работна група, които да обсъдят всички предложения.

Министър-председателят Бойко Борисов също се срещна с представители на Камарата на строителите в България. Той посочи, че не одобрява линията за дискредитиране на сектора, но призова за качествено изпълнение на проектите.

По време на разговорите представителите на бранша заявиха, че спазват всички европейски стандарти при строенето на пътища и призоваха за подкрепа срещу риториката за дискредитиране на строителния бранш.

На срещата участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!