Билбордът на полицаите, с който планираха да посрещнат делегациите за откриването на българското европредседателство, беше свален, информира „Нова телевизия”.

С тази алтернативна форма на протест униформените искаха да покажат, че са недоволни от заплащането си и условията на труд. Целта им беше това да стигне директно до европредставители.

Той беше разположен на кръстовището на „Евлоги Герогиев” и „Гурко”. От полицейския синдикат коментираха, че нямат представа кой е свалил билборда, тъй като той е бил платен за две седмици.

Припомняме, че Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че няколко билборда ще бъдат поставени по основния маршрут на европейските дипломати от летището до НДК, на които пише, че българските полицаи получават основна заплата от по 340 евро, протестиращите планират и две нови инициативи.

Органите на реда ще излязат на протест на 11 януари в София, между 16.30 и 17.00 часа на 11 януари на кръстовището на бул. „Брюксел“ и бул. „Цариградско шосе“ и на кръстовището на Орлов мост.

Протестните действия ще продължат и в 18.15 часа в района на Народния театър „Иван Вазов“, където ще е официалната церемония по предаването на председателството на Съвета на ЕС на България.

Както обявиха преди празниците, полицейските синдикати все още настояват за увеличение на всички заплати в МВР с поне 15%, както и за спешни поправки във ведомствения закон, които да подобрят социалното положение на служителите.

Следващият полицейски протест е планиран за 25 януари, когато в София ще се проведе срещата на вътрешните министри от ЕС. Демонстрацията е предвидена за 11.00 часа в района на НДК, въпреки засилените мерки за сигурност, които планира ръководството на МВР.

От СФСМВР обявиха, че действията им няма по никакъв начин да възпрепятстват работата на колегите им, ангажирани с опазването на реда по време на председателството. Позицията на вътрешния министър Валентин Радев пък „омекна“ през последните месеци и той вече признава правото им на протест, както и че исканията им са справедливи.

В опит да подобри диалога с протестиращите си служители, министърът дори издейства 13-а заплата от 480 лв. на човек, каквато не е била давана от години в МВР. Освен това Радев подписа преди празниците и нов колективен трудов договор със синдикатите, гарантиращ продължаване на социалните преговори и правото на синдикална защита на подчинените му.

Вътрешният министър освен това увери, че ще продължи да настоява пред останалите си колеги в правителството за увеличение на заплатите в МВР с от 1 до 15% през тази година. Засега обаче нито финансовият министър Владислав Горанов, нито премиерът Бойко Борисов са поели ясен ангажимент кога и как би могло да стане това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!