Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Свалянето на американския дрон от руските самолети е безспорна ескалация на военното противопоставяне в Черно море и предпоставка за рязко увеличаване на военното присъствие на НАТО в региона. И тук за нас има огромни възможности и разбира се рискове.

Да кажеш, че Путин нарушава правилата /дронът е летял далеч извън всякакви претенции за руско или подконтролно на Русия въздушно пространство/, няма съмнение, че лично Путин е дал нареждане за свалянето му, не е достатъчно. Червена линия е премината.

Путин даде на руснаците поредна доза патриотично екстази, след потъващите гемии в Украйна, в типичния си каубойски стил, първо стреляш, след това питаш.
Вероятно разчита на това, САЩ да се оттеглят от Черно море или да активира дебата в САЩ доколко си струва да се подкрепя Украйна и изобщо намесват в далечен конфликт.

Пропуска обаче, че сдържането на Русия е жизнен интерес, доколкото това е основен фактор на националната сигурност на САЩ и главна причина за съществуването на НАТО. С хулиганските си прояви, Путин просто дава допълнителни аргументи, че е системен риск за глобалната сигурност.

Неутешителните изводи, обаче са за нас, защото ние се правим, че това не ни засяга, а сме съюзници със САЩ, които подкрепят Украйна и общата ни колективна сигурност, без която сме загубени.

Румен Радев и една част от елита, около Симеон Сакскобурготски, Георги Първанов /не го подценявайте/, и разбира се Борисов /платноходките в Черно море/, не залагат на наши и колективни отбранителни способности в Черно море, а на омилостивяването чрез търговия, пари, и снишение пред Кремъл. Със сигурност има елементи на комплекс за малоценност, тези хора се страхуват да се изправят пред Путин, но още по-мотивиращ е личния интерес – без изключение и посочените имат материален интерес /пряк или опосредствен/ от сделки с Путин, които са се отразили значително на личните им ползи.

Това е и най-голямото предизвикателство – как да формираш евроатлантическо правителство, като евроатлантизмът е по-слаб знаменател на общо действие, от келепира. Природа, човешка.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук