Светът се готви за Нова година със засилени мерки за сигурност. Празнуващите в европейските столици ще минават специални проверки, а по улиците ще патрулират хиляди полицаи и войници.

Париж изпраща почти 8000 полицаи и войници, които да се грижат за безопасността на френската столица и околностите й.

Полицията ще обърне особено внимание на известният булеварт „Шан-з-Елизе”, където е забранен алкохолът. Празнуващите ще бъдат подложени на проверки на чантите. Поставени са бетонни блокове, които да не позволяват влизането на превозни средства.  В цяла Франция ще патрулират 99 000 полицаи и войници.

Германският град Хамбург постави нови охранителни камери преди новогодишната нощ. Критики предизвика решението на германските власти да въведат безопасни зони само за жени на новогодишното тържество в Берлин.

На снимката: Полицейските служители затварят района около Бранденбургската врата в Берлин, заради новогодишните празненства

Мотивът –  да не се повторят сексуалните посегателства в Кьолн отпреди две години. Властите в Брюксел решиха да въведат промени за посрещането на Нова година и този път празненството няма да бъде в центъра на града, както през последните години, а в пространствата край панаирните палати. Очаква се тази вечер около 50 000 зрители да пристигнат в площите, използвани през 1935 и 1958 г. за световни изложения.

Лондонската полиция заяви, че хората трябва да очакват да виждат въоръжени служители на реда, а в центъра на британската столица ще бъдат поставени заграждения за автомобили. Полицията отрича мерките да са продиктувани от конкретна разузнавателна информация, а обяви, че са планирани от месеци.

Затегнат ще е контролът и в Съединените щати, Бразилия и Австралия.

Бетонни прегради, рекорден брой полицаи и снайперисти ще има  в Ню Йорк, където на „Таймс Скуеър” се очакват над един милион души.

В Лас Вегас органите на реда добавят екипи за наблюдение и снайперисти по покривите за новогодишните празненства.Повече от 300 души от националната гвардия и около 1500 полицаи ще бъдат разположени в града. Полицията в Лос Анджелис напомни на жителите, че пускането на фойерверки и празничната стрелба са забранени в целия град, и насърчи хората да присъстват на обществените зари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук