Макрон и Си се срещнаха и се разминаха. Снимка: БГНЕС

Френският президент Емануел Макрон прекара 3 дни в Китай в компанията на президента Си Дзинпин и… нищо не постигна по въпроса за Путин и войната в Украйна, коментират световните медии.

Първата реакция на европейските експерти е еднозначна: визитата на Макрон мина по китайски сценарий. Си с удоволствие прие предложенията за разширяване на връзките с Европа (за да направи напук на САЩ), а всичко, казано от Макрон за Украйна и Русия пусна покрай ушите си.

Макрон се стара да убеди Си и лично, и пред публика. Дотам, че досади на китайския президент, отвикнал от резки думи през годините на ковид изолацията, които използва да укрепи собствената си власт, написа БиБиСи.

На съвместната пресконференция Еманюел Макрон говори двойно по-дълго от Си, отбеляза брюкселското издание Politico. И когато Макрон реши да се обърне директно към него за Украйна, Си Дзинпин не криеше раздразнението си и даже няколко пъти нетърпеливо въздъхна. Си нито веднъж не спомена Русия и нито веднъж не произнесе думата „война“.

Студен душ

Макрон не успя да убеди Си Дзинпин, пише френският Le Monde. Той предложи път към мира, който повече прилича на задънена улица. Вестникът отбелязва, че Макрон дори не е успял да накара Си да осъди намерението на Путин да прати ядрено оръжие в Беларус. Китайският лидер отговори с традиционните общи приказки за неразпространение, мир по света и уважение към интересите на всички страни.

Даже стиловете на двамата подчертаваха разликата в позициите за войната в Украйна. Макрон говореше свободно и се обръщаше лично към Си Дзинпин, докато китайският президент четеше от листчета, вторачен пред себе си, без даже да погледне към Макрон, отбелязва Politico.

„Направо студен душ“, каза пред Le Monde неназован френски дипломат.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук