Замърсяване
Снимка: Pixabay

Световният добив на изкопаеми горива през 2030 г. се очаква да бъде повече от два пъти над нивата, които се считат за съвместими с изпълнението на климатичните цели, определени от Парижкото споразумение от 2015 година. Това съобщиха Програмата на ООН за околната среда (UNEP) и учени от няколко изследователски института, цитирани от Ройтерс и БТА.

Разминаването между намаляването на добива на изкопаеми горива и равнището, необходимо за постигане на климатичните цели, е оповестено седмици преди откриването на световната климатична конференция КОП28 (COP28), която ще започне на 30 ноември в Обединените арабски емирства.

Постепенният отказ от изкопаеми горива е един от основните въпроси, по които ще се преговаря на КОП28, посочва Плой Ахакилвисут, учен от Стокхолмския институт за околна среда (Stockholm Environment Institute – SEI) и водещ автор на доклада.

Необходимо е страните да се ангажират с постепенно изключване на всички изкопаеми горива, за да остане постижима целта от 1,5 градуса (повишаване на световната температура над нивата от Прединдустриалната епоха – бел. ред.).

Въпреки че учените настояват, че използването на изкопаеми горива трябва да се намали, за да бъдат изпълнени климатичните цели, държавите не успяват да постигнат международно споразумение по графика за постепенно отказване от използването на въглища, газ или петрол без контрол върху отделяните емисии.

Докладът анализира 20-те основни страни производители на изкопаеми горива и установява, че те планират да произведат общо със 110 процента повече изкопаеми горива през 2030 г., отколкото би било съвместимо с целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса и с 69 процента над необходимото за ограничаване на повишаването на температурите до 2 градуса. Никоя от 20-те страни не се е ангажирала да свие производството на въглища, петрол и газ според климатичната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, отбелязва докладът.

Седемнайсет от страните са обещали да постигнат нулеви нетни емисии, но повечето продължават да насърчават, субсидират, подкрепят и планират разширяването на добива на изкопаеми горива.

Анализираните 20 държави са източник на 82 процента от световното производство на изкопаеми горива и 73 процента от потреблението. Сред тях са Австралия, Китай, Норвегия, Катар, Великобритания, Обединените арабски емирства и САЩ.

Още новини за енергийният преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук