Германия болница коронавирус

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

Световният печат

„Гардиън“: Световният елит и експертите по климата приветстваха споразумението между САЩ и Китай за емисиите

Неочакваното споразумение между САЩ и Китай да работят заедно за намаляване на емисиите беше широко приветствано от световните лидери и експерти по климата.

САЩ и Китай, които са най-големите производители на вредни емисии в света изоставиха различията си на срещата на върха на климата Cop26. В сряда те разкриха съвместна декларация, която съобщава за тясно сътрудничество между тях, свързано с намаляване на емисиите. Според учените това е необходимо през следващите 10 години, за да може глобалното затопляне да остане в рамките на 1,5C.

Споразумението призовава за „конкретни и прагматични“ регулации в декарбонизацията, намаляването на емисиите на метан и борбата с обезлесяването, съобщиа китайският пратеник за климата Си Женхуа в Глазгоу. Двете страни ще създадат работна група, която „ще се среща редовно и ще има за цел справянето с климатичната криза и постигането на напредък в многостранния процес. Тя ще се фокусира върху конкретни действия“, се казва в съвместната декларация.

Световните лидери и експерти по климата приветствахаспоразумението, като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече този ход „важна стъпка в правилната посока“.

Женевиев Марикъл, директор на американската политика за климата в WWF, каза, че двете най-големи икономики в света „имат силата да отключат огромни финансови потоци от публичния и частния сектор, които могат да ускорят прехода към икономика с ниски въглеродни емисии“.

Двустранното споразумение между САЩ и Китай през 2014 г. даде огромен тласък за създаването на историческото Парижко споразумение през следващата година, но това сътрудничество спря с администрацията на Тръмп, и извади Америка от пакта.

Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс се съгласи, че пактът дава място за надежда. „Това показва, че САЩ и Китай знаят, че тази тема надхвърля други въпроси. И със сигурност ни помага, тук в Cop26, да постигнем споразумение“, каза Тимерманс пред Reuters.

Ръководителят на изследванията на Съвета по климата, д-р Саймън Брадшоу, определи фокуса върху ускоряването на действията през това десетилетие като „значителен“.

Въпреки това някои експерти отбелязаха, че декларацията не съдържа конкрети ангажименти, които значително биха намалили вредните емисии.

ВВС: Британски депутати обвинени в „пиянство“ по време на пътуване до Гибралтар

Трима депутати бяха обвинени в „подронване на престижа на парламента“, след твърдения, че са се напили по време на полет до Гибралтар, за отбелязване на Деня на примирието.

Световният печат

Министърът на отбраната Бен Уолъс съобщи, че Дрю Хендри и Дейвид Линден от Шотландска национална партия, както и един депутат от лейбъристите, са поставили домакините си „в трудна позиция“. Шотландска национална партия нарече твърденията „подмазване на торите“, а лейбъристите все още не са коментирали.

Тримата са били в група от 15 депутати, посещаващи британски войски в Гибралтар. Те са участвали в парламентарната схема на въоръжените сили, която има за цел да даде на политиците поглед върху военния живот.

Свидетел потвърди пред Би Би Си, че въпросните трима депутати са пили в салона на летището преди излитане. Те са били много пияни по време на полета, както и по време на кацане. Съобщава се, че са станали агресивни, когато гибралтарските служители са изискали сертификатите им за Covid-19. За депутатът от лейбъристите се твърди, че е пропуснал приветствено събитие, организирано от военните.

Шотландска национална партия отхвърли обвиненията срещу г-н Хендри и г-н Линден, заявявайки, че са „заслужили честта да бъдат поканени“ на пътуването.

Г-н Линден каза, че е „невероятно разочарован“ от „странната кампания за клеветничество на торите“.

Г-н Хендри обвини консерваторите във „фалшиви твърдения“, добавяйки: „Това е въпрос на тяхната съвест. Ще се съсредоточа върху това да върша работата си и да уважавам нашите войски, докато отбелязваме Деня на примирието“.

BBC се обърна към депутата от Лейбъристката партия за отговор на твърденията. Г-н Уолъс каза, пътуването е „възможност за парламентаристите, и за военните да се разбират. „Това поведение поставя военния персонал в трудна позиция и рискува да подкопае уважението към Парламента“, добави той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!