Завръщането на САЩ към Парижкото Споразумение за климата и ефектите от това, както и притесненията на евролидерите във връзка с продължаващата пандемия – това са част от акцентите в световния печат.

„Политико“

Гражданите на ЕС не се ваксинират достатъчно бързо; а тези в повечето от най-бедните страни в света изобщо не го правят. Това бяха две от основни заключения на срещата на еврлидерите на ЕС в четвъртък по време на първата видеоконференция от 2021 г.

Новите щамове, заедно с рязкото нарастване на общия брой инфекции, принудиха служителите на ЕС да измислят нови начини за определяне на най-засегнатите райони, като добавиха категория „тъмно червено“ към картите на пандемията, които преди това показваха зелени, оранжеви и червени зони. Зоните, определени като тъмночервени, могат да бъдат подложени на по-строги ограничения за несъществени пътувания и по-строги изисквания за тестване.

„Индипендънт“

Всеки болен във Великобритания да получи по 500 лири. Тази възможност разглежда правителството на Острова. Това ще бъде поощрение за самоизолацията им, защото според редица доклади, много хора в страната не могат да си позволят да остсъстват от работа, макар и с болнични.

Кабинетът обмисля затваряне на границите за всички чуждестранни пътници, за да се предотврати разпространението на новите щамове на Covid-19. Това се случва на фона на натиск към премиерът да наложи драконовски мерки, докато правителството продължава с налагането на ваксината срещу Covid-19.

Тhe Washington Post

Президентът Байдън постави изменението на климата в центъра на дневния ред на Белия дом в сряда, използвайки първите си часове на поста, за да се присъедини към Парижкото споразумение за климата и да започне да отменя над 100 екологични действия, предприети от администрацията на Тръмп.

В четвъртък представителят на американския президент за климата Джон Ф. Кери заяви, че САЩ и другите държави трябва да се ангажират по-сериозно с намалението на въглеродите емисии, за да се избегнат тежките климатични въздействия, а Министерството на вътрешните работи издаде заповед, с която се изисква отделно подписване  за всеки нов договор за наем на нефт и газ или сондажна дейност.

Директивата, която може да забави одобрението на повече от 400 заявления за разрешителни за сондиране, предизвика незабавен протест от петролната и газовата индустрия.

Тези първоначални ходове са първите в обещаните много по-дълги и по-трудни усилия за пренастройване на обширните екологични и енергийни политики на администрацията на Тръмп, които бяха белязани от агресивна дерегулация, като се даде приоритет на индустрията за изкопаеми горива и се неглижираха усилита в борба с изменението на климата или защита на застрашените животни.

Le Figaro

Във Франция правителството иска въвеждане на дистанция от 2 метра. За да се ограничи предаването на по-заразните варианти на коронавирус, този петък ще бъдат публикувани нови препоръки относно носенето на маски и социалното дистанциране.

Епидемичната ситуация остава тревожна. Четвъртък, 21 януари, министърът на здравеопазването Оливие Веран не изключи ново затягане, ако ситуацията се влоши допълнително. Към днешна дата Франция е регистрирала около 300 смъртни случая на ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!