Израелски танкове са заели позиции близо до границата с Ливан.
Израелски танкове са заели позиции близо до границата с Ливан.

Израел се подготвя за мащабна военна операция в Газа и предупреждава света, че след клането на неговите граждани от страна на „Хамас“ миналата събота правилата са се променили, пише в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

В редиците на новото израелско военновременно правителство, което трябва да одобри плановете на военните, няма разногласия относно необходимостта от ликвидиране на „Хамас“ – за да се гарантира, че тя никога повече няма да може да заплашва Израел и че отговорните за убийството на повече от 1200 израелски цивилни граждани ще бъдат елиминирани, посочва изданието, като се позовава на изказвания на официални представители.

Съществуват обаче тактически аргументи за това как трябва да започне евентуална операция и как най-добре да се координира огромната сила на Израел по суша, море и във въздуха, отбелязва вестникът. Въпросът е дали Израел ще продължи да се опитва толкова упорито, колкото в миналото – според критиците с малък успех – да спазва международните правила за водене на война, които забраняват нанасянето на вреди на цивилното население, коментира изданието.

Хуманитарни групи отправят все по-страшни предупреждения за последиците от военна кампания в гъсто населената ивица Газа, която вече е задушена от израелска и египетска блокада, пише в. „Вашингтон пост“.

От началото на въздушните удари Израел не допуска никакви стоки в Газа, описвайки намеренията си като налагане на пълна обсада – тактика, забранена от международното право, коментира изданието. То цитира военни експерти, според които досега израелските военновъздушни сили са хвърлили 6000 бомби срещу цели на „Хамас“ – зашеметяващ брой за само шест дни. За сравнение САЩ са хвърлили малко над 7423 бомби за една година по време на войната в Афганистан, посочва „Вашингтон пост“.

„Хюман райтс уоч“ (ХРУ) обвини Израел, че е използвал в Газа и Ливан запалителни боеприпаси с бял фосфор, способни да изгарят човешката плът, пише британският в. „Телеграф“. Международната неправителствена организация заяви, че разполага с видеозаписи, показващи многократно използване на артилерийски снаряди с бял фосфор в Газа и Ливан във вторник и сряда, посочва вестникът.

Белият фосфор може да причини тежки изгаряния, излагайки цивилните граждани на риск от сериозни и дългосрочни наранявания, коментира „Телеграф“. Според ХРУ употребата на това оръжие в Газа, едно от най-гъсто населените места на планетата, нарушава международните хуманитарни закони, отбелязва вестникът, но добавя, че говорител на израелската армия е казал, че няма информация този тип оръжия да са били използвани срещу Газа.

На фона на ужаса от нападенията на „Хамас“ срещу Израел и отговора на израелските военни в Газа започнаха да се чуват призиви и към двете страни да спазват международното право, както и обвинения, че го нарушават, пише в . „Гардиън“.

Вестникът посочва законовата рамка, уреждаща войната и въоръжените конфликти.

Основен принцип на международното хуманитарно право, който е приложим за всички участници, а не само за държавите, е, че цивилните не трябва да бъдат обект на нападения, пише британското издание. Освен това правото повелява, че нападения не трябва да бъдат извършвани, ако „се очаква да причинят загуби на живот на цивилни лица, наранявания на цивилни лица, щети на цивилни обекти или комбинация от тях“, които биха били прекомерни спрямо очакваните военни ползи, отбелязва „Гардиън“.

Съгласно международното право държавите могат да прибягват до война или до използване на въоръжена сила, посочва още вестникът. Упражняването на това право на самоотбрана обаче трябва да е подчинено на международното хуманитарно право, добавя той. С други думи, законното упражняване на правото на самозащита не позволява на държавата да употребява неограничени военни средства.

И срещу двете страни са отправяни обвинения в геноцид, въпреки че това е трудно за доказване престъпление, включващо „действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група“, пише още „Гардиън“.

Израел не е член на Международния наказателен съд (МНС), но палестинците са част от него от 2015 г. и престъпленията, извършени на палестинска територия (от всеки гражданин, включително от лица, които не са палестинци), както и от палестински граждани (на нейна територия или извън нея), могат да попаднат под юрисдикцията на МНС, посочва вестникът.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук