Цветомитр Найденов

Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста съпругата на Васил Божков – Елена Динева. Миналата седмица Динева бе пусната на свобода срещу рекордната парична гаранция от 1,5 млн. лева. Прокуратурата веднага поиска Елена Динева да бъде върната в ареста, а тя – да ѝ бъде намалена паричната гаранция.

Един от свидетелите по разследването срещу Божков, а именно Цветомир Найденов, е свидетелствал и срещу Динева днес преди заседанието на спецсъда. По думите на прокурора, Найденов е заявил, че тя е знаела за работата на групата на Божков, както и за убийствата и изнасилванията, за които бизнесменът е разследван отделно. Според обвинението Динева, като приближена до Божков, е била наясно как функционира бизнесът му и е знаела кои са другите участници, в т. ч. лица от Държавната комисия по хазарта.

Найденов изнесе публично данните за изнасилвания и убийства, извършени от Божков, като в телевизионно интервю от края на миналия месец го нарече „най-големият сериен изнасилвач в държавата, включително на непълнолетни“.

Прокуратурата смята, ако Елена Динева остане на свобода, тя би могла да попречи на разследването, като укрие и дори унищожи доказателства и по този начин извърши престъпление срещу правосъдието.

Динева е обвинена за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група. След като прие и разгледа внесените от прокуратурата нови доказателства по досъдебното производство, днес съдът отмени определението на първоинстанционния съд, с което на обвиняемата бе определена парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Апелативните съдии взеха предвид тежестта на обвинението, за което бизнесдамата е привлечена към наказателна отговорност, наличието на обосновано подозрение, че е извършила престъплението, за което е обвинена, както и реалната опасност да извърши друго престъпление – да влияе на свидетели и да заличава доказателства.

Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че съпругата на Васил Божков е била е била не само негов партньор в бизнеса с лотарийни игри, но е участвала и при взимането на решения.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 29 и 30 януари бе направен обиск в дома на Динева, при който бяха открити вещи, притежаващи белезите на културни ценности, чийто произход тепърва ще се изяснява. На 7 февруари бе повдигнато обвинението на Елена Динева и тя бе арестувана за 72 часа.

Елена Динева е поредният близък до Божков човек, който се привлича към наказателна отговорност. Същата мярка беше определена и на съдружника на бизнесмена Александър Тумпаров, който също е обвиняем за участие в организирана престъпна група. Той също като Божков беше обявен за национално и европейско издирване, но беше арестуван в болница, където се лекуваше, но беше освободен също срещу гаранция от 1.5 млн. лева.

Покрай Божков обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият ѝ началник Александър Георгиев.

По-рано Апелативният спецсъд оставени без разглеждане жалбите на защитниците на Божков и на съдружника му Георги Попов. Жалбите бяха срещу задържането им в срок от 72 часа. Съдът прие, че след като двамата обвиняеми не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по реда на чл.200 от НПК.

Божков и Попов са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти двамата да бъдат екстрадирани в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!