мечка-стравница мечки

Четиридесет и две овце са били убити от мечка в село Къдачу Маре в окръг Харгита (Централна Румъния), предаде агенция Аджерпрес.

Нападението е станало в района на ферма, на 50-ина метра от обитаема зона.

Председателят на Окръжния съвет на Харгита Борбой Чаба посочи в публикация във фейсбук, че причинените загуби са много големи.

„За съжаление,

мечка отново нападна в окръг Харгита

и уби 42 глави овце и агнета, а няколко бяха ранени, така че и те трябва да бъдат заклани или ще умрат. Не е ОК, че в окръг Харгита нападенията на мечки се повтарят почти всяка седмица и имат такива тежки последици“, посочи Борбой Чаба.

Председателят на Окръжния съвет на Харгита е на мнение, че проблемът със заплахата от мечки далеч не е решен и посочва, че са необходими допълнителни действия и отговорно отношение, особено от страна на националните и европейските власти. По думите му законодателството относно нападенията от мечки „не е съвършено“. Борбой Чаба посочва, че

сред кметовете съществува страх да използват законодателните лостове,

които им позволяват да вземат решение за отстрел на опасни мечки, които идват в населени места и нанасят щети.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната. Случаите на нападения не са рядкост, а в

редица планински и горски райони на страната

местното население от години настоява за решение на проблема с мечките. През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба. Тя регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук