Ваксини

Две трети от световното население е със завършен първоначален ваксинационен курс срещу КОВИД-19, съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Той посочи, че смъртността в резултат на тази инфекция се доближава до нивата от началото на пандемията и изрази загриженост за различното ваксинационно покритие по света и разликите в достъпа до антивирусни и терапевтични медикаменти.

Случаите на КОВИД-19 за периода 10-16 октомври са намалели с 6% спрямо предходната седмица, като са регистрирани 2,9 милиона новозаболели, обяви СЗО. По нейни данни смъртността за периода е намаляла със 17% – починали са 8300 души. От началото на пандемията са потвърдени 621 милиона случая на КОВИД-19, като 6,5 милиона души са загубили живота си.

ЕКСПЕРТЕН КОМИТЕТ В САЩ ПРЕПОРЪЧА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОВИД-19 ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ БЕЗПЛАТНАТА ИМУНИЗАЦИОННА ПРОГРАМА

Американски експертен комитет препоръча имунизацията срещу КОВИД-19 да стане част от детския ваксинационен календар на Центровете за превенция и контрол на заболяванията. Препоръките на експертния комитет включват имунизация по програмата „Детски ваксинации“, следвайки насоките на центровете – за всички деца над шестмесечна възраст и бустерни дози за навършилите пет години. Едва около една трета от американските деца в училищна възраст са ваксинирани срещу КОВИД-19.

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ В ЕГИПЕТ ПРИЗОВАХА РИСКОВИТЕ ГРУПИ ДА СИ ПОСТАВЯТ ПОДСИЛВАЩА ДОЗА ВАКСИНА ПРЕДИ ЗИМАТА

Министерството на здравеопазването и населението на Египет призова по-възрастните хора и хронично болните да си поставят подсилваща доза ваксина срещу КОВИД-19.
Епидемичната обстановка в страната е стабилна и броят на заразените с коронавирус все още нисък. Президентският съветник по здравните въпроси обясни, че поставянето на четвърта, бустерна доза е необходимо за определени групи – по-възрастните, хората с хронични заболявания, както и тези, които са изложени на по-висок риск от заразяване, каквито са медицинските специалисти.

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ОДОБРИ ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНИ НА ДЕЦА, НАВЪРШИЛИ ШЕСТ МЕСЕЦА

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри поставянето на ваксини срещу КОВИД-19 на „Пфайзер“ и „Модерна“ на деца, навършили шест месеца. Препаратите на двете компании са първите ваксини срещу ковид, одобрени в ЕС за деца под 5-годишна възраст. ЕМА одобри ваксината на „Пфайзер“ за деца на възраст от 6 месеца до 4 години, а препаратът на „Модерна“ може да се използва за възрастовата група от 6 месеца до 5 години.

ИНДОНЕЗИЯ ВЕЧЕ ИМА СВОЯ ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД

Президентът на Индонезия Джоко Видодо представи официално индонезийската ваксина срещу ковид „Индовак“ (IndoVac). В провинция Бандунг неваксинирани индонезийци получиха първа доза от препарата. Ваксината е разработена от фармацевтичната компания „Биофарма“ (Bio Farma). Президентът призова правителството да подкрепи и да насърчи програмите за разработване на ваксини в страната, за да стане тя по-независима от чужди производители. Капацитетът за производство на „Индовак“ ще достигне около 20 милиона дози тази година и ще се увеличи до 40 милиона следващата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук