изследване, маймунска едра шарка

Първи предполагаем случай на маймунска шарка е открит в Гърция при английски турист, съобщи АФП. Агенцията се позовава на информация на гръцкия орган за обществено здравеопазване.

Английският гражданин и неговият партньор в пътуването са прехвърлени в болница в изолация, се казва в изявление на гръцкия орган.

Лабораторните анализи трябва да потвърдят този случай до понеделник.

Световната здравна организация съобщи, че очаква да установи повече случаи на маймунска едра шарка, тъй като разширява наблюдението в страни, в които болестта обикновено не се среща.

Няколко западни страни, включително Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция, са идентифицирали вече случаи на маймунска шарка.

Към събота 92 потвърдени случая и 28 предполагаеми случая на маймунска едра шарка са докладвани от 12 държави членки, които не са ендемични за вируса, заявиха от агенцията на ООН и добавиха, че през следващите дни ще предоставят допълнителни насоки и препоръки за държавите как да ограничат разпространението на маймунската едра шарка.

„Наличната информация предполага, че предаването на инфекцията от човек на човек се осъществява сред хора, които са в близък физически контакт и с изявени симптоми“, добави агенцията.

Маймунската едра шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и е ендемично в някои части на Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, така че може да бъде сравнително лесно ограничена чрез мерки като самоизолация и хигиена.

„Това, което изглежда се случва сега, е, че то е попаднало сред населението в сексуална форма, в генитална форма, и се разпространява, както се разпространяват полово предаваните инфекции, което засилва предаването му по света“, казва пред Ройтерс официалният представител на СЗО Дейвид Хейман, специалист по инфекциозни болести.

Хейман заяви, че международен комитет от експерти се е събрал чрез видеоконференция, за да разгледа какво трябва да се проучи за епидемията и да се съобщи на обществеността, включително дали има безсимптомно разпространение, кои са най-застрашените и различните пътища на предаване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Aaa… стига бе. А с жълтицата пък у деца, какво стана? – Изчезна ли или пък вече е у нас, да не влизаме по трамваи?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук