Тодор Тагарев
Тодор Тагарев. Снимка: БТА

Поисканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев е нещо нормално, заради политическите изявления на Тончев. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред бТВ.

Държавните служители, били те и председатели на агенция, не би трябвало да си позволяват политически оценки и атаки“, подчерта министъра на отбраната.

Той посочи, че нито една служба няма пълната информация и но България е част от НАТО и обменя информация със съюзниците.

Според него Руската църква в София и какви неща се случват в нея отдавна се дискутира. „Свещеникът действа от 2018 г. и ДАНС не са предприели навременни действия. Ако ДАНС са знаели предварително, трябвало е да вземат мерки“, каза той.

Тагарев заяви, че лично няма наблюдения през годините какво е ставало в Руската църква. Но според него Атанасов има много по-задълбочени наблюдения върху работата на службите.

В същото време министърът не се съгласи с идеята за сливане на службите на военното и цивилното разузнаване, което се предлага от Атанасов.

Винаги има възможност служителите да бъдат усъвършенствани. Но сливане на две организации без предварителен анализ не е приемливо“, посочи проф. Тодор Тагарев.

„Един министър на отбраната работи непрекъснато с ръководството на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функции и в мирно време. Не си представям как този тип дейност ще бъде изведена извън МО и аз ще мога да работя с тях в реално време. Защото министърът взима решения за използване на сила, това са много тежки решения и трябва да има пълната информация. А тя идва не само от разузнаването и от военните структури“, обясни Тагарев.

Той даде и конкретен пример от последните часове със случващото се в Косово, където е комуникирал едновременно с разузнаването и военните.

„Не мога да си представя как това може да се случи извън МО. Може въображението ми е да ограничено, но аз не мога да си го представя“, каза Тагарев.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също определи като грешка отговора на ДАНС в огласената позиция, след критиките към службите, изказани от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

Според Бойко Борисов политиците могат да изказват мнение, но службите трябва да бъдат „тихи“: „Да си вършат работата като последните дни, но тихо. Не им е работа да отговарят на който и да е политически лидер това е грешка“, каза Борисов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук