Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: БТА

Тайни свидетели твърдят, че бившият главен прокурор Иван Гешев е посещавал „магистратския клуб“ на Мартин Божанов – Нотариуса.

Показанията, според които бившият главен прокурор Иван Гешев е бил в част от приятелския кръг на разстреляния в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса, се проверяват, съобщава БНР, като се позовава на източници, близки до разследването.

Според свидетели с тайна самоличност, ексглавният прокурор е посещавал и клуб SS,

свързван с Божанов. Техните показания ще се проверяват, както по тази линия, така и по линия на евентуална негова намеса по дела, по които Нотариуса е бил активен.

Гешев вече подаде съдебни искове срещу правосъдния министър Атанас Славов и адвоката и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов за това, че обвързали името му с аферата „Осемте джуджета“.

Работата по разкриване на цялата схема за търговия с правосъдие около разстреляния бизнесмен върви активно, като вече е разпитан гръцкия гражданин, който в поредица от интервюта разказа как гръцки корабен бизнесмен е бил изнудван от хора на Мартин Божанов.

Проверяват се и твърденията му, че в схемата са участвали и действащи прокурори, които той назовава поименно.

Една от тях е и бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, която други свидетели, същото свързват с Нотариуса.

По отношение на нея в ход е предложение за второ дисциплинарно производство. То е във връзка с другия лобистки скандал „Осемте джуджета“.

В сряда Прокурорската колегия ще реши дали срещу нея да бъде образувана „дисциплинарка“ за оказване на влияние по разследването, образувано миналия май

срещу Петър Петров, по прякор Пепи Еврото и Кристиян Христов, заради данни, че се е намесвала пряко в работата на наблюдаващия прокурор.

Прокурорът е Константи Сулев, който е с повдигнато обвинение, за това, че е обвинил без доказателства Петров и Христов за принуда и негласно събиране на информация със специални технически средства.

Предстои прокурорът по делото да внесе обвинителен акт срещу колегата си от СРП, казаха още нашите източници.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук