Таксиметрови шофьори от цялата страна излязоха на протест с искане за актуализация на цените на техните услуги. Недоволството си те изразиха пред сградите на общините в цялата страна. В София таксиметровите шофьори тръгнаха от три точки на града и се събраха пред сградата на Столична община на ул. „Московска“.

„Вече няма да стоим безучастни и ще търсим отговори и конкретни действия по поставените от нас проблеми и въпроси“, категорични са от Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

В столицата протестното шествие премина по няколко лъча.Част от исканията им са свързани с актуализация на цените за таксиметров превоз в столицата.

„Ние не протестираме срещу нещо, ние сме дошли с предложение за нещо, даже сме направили и разработки как това нещо да се състои”, каза Георги Димитров от най-голямата организация на таксиметровите шофьори.

Днешната проява той определи по-скоро като „настоятелно шествие“ с искане за конкретни промени.

В исканията, адресирани до Министерски съвет, министерствата на транспорта и икономиката, както и до Столична община, таксиметровите шофьори настояват за адекватни условия на труд и за актуализиране на тарифите за превоз: начална – 2,10 лв.; за километър – 1,30 лв. дневна и 1,50 лв. нощна; повикване – 2,10 лв. и престой – 0,42 лв. за минута.

„За да може на къси разстояния превозът да бъде рентабилен за таксиметровия водач, на средни разстояние той ще се увеличи до 2 лв., а на дълги разстояния с до 4 лв. Дълго разстояния имам предвид това между „Младост“ и „Люлин“. Да кажем, ако към настоящия момент такъв курс емпирично измеримо в цифри е 16 лв.,, ще стане около 18.90 – 19 лв.”, каза още Георги Димитров.

От бранша искат още изцяло премахване на патентния данък за 2021 г., приравняване на услугите им към обществения градски транспорт, както и премахването на приложението „Максим“ и споделеното пътуване.

Настояванията на таксиметровите шофьори включват още техническият преглед на автомобилите да важи за 12 месеца, колите да бъдат обезопасени с паник-бутон. От общината те искат замяна на знака пред стоянките „Забранено паркирането“ със „Забранено спирането“, да се монтират камери за видео-наблюдения на всяка стоянка, а всички промени да бъдат одобрени на извънредна общинска сесия още през декември.

Преди по-малко от месеци шофьорите на таксита излязоха заедно с автобусните превозвачи на протест с искане незаконния превоз да бъде криминализиран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!