Те вече нямат право на фризури. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на талибаните в Афганистан разпореди до месец всички фризьорски салони за жени в Афганистан да затворят, предаде Ройтерс, като цитира заповед на министерството на морала.

„Крайният срок за затварянето на всички фризьорски салони за жени е един месец“, обяви Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството на предотвратяване на греха и пропаганда да добродетелите, като се позова на правителствено решение.

Фризьорските салони се нароиха в Кабул и други афганистански градове, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Много от тях продължиха да работят и след връщането на талибаните на власт, но табелите им бяха свалени, а прозорците – покрити. Сега вече и това е забранено.

Чуждестранни правителства и представители на ООН осъждат растящите ограничения за жените в Афганистан, откакто талибаните отново взеха властта в средата на 2021 г. след изтеглянето на чуждите военни части и падането на подкрепяното от тях местно правителство.

Миналата година талибаните затвориха женските средни училища, спряха достъпа на жени до университетите и уволниха от работа много афганистански хуманитарни служителки. Много обществени места – бани, фитнес салони и паркове, са абсолютно забранени за жени.

Западните правителства предупреждават, че растящите ограничения, налагани на жените, пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните твърдят, че те спазват правата на жените в съответствие с ислямските закони и афганистанските обичаи.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук