граница, ограда

Депутатите приеха на първо чете промени в Закона за администрацията, които позволяват откриване на допълнителни щатни бройки за полицаи за охрана на границата.

Измененията, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, бяха подкрепени от 138 народни представители, двама гласуваха „против“ и 44 „въздържал се“.

Мотиви за исканите промени са битовите сбивания в София, в които бяха замесени и чужденци. Тези случаи бяха представени като „безпрецедентни“ и това, че ситуацията с бежанците у нас не може да се контролира.

Всичко това идва на фона, на който самият вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че проблем с нелегалната миграция няма и няма натиск на границите на страната.

Против текстовете се обявиха от ПП-ДБ, но в същото време законопроектите бяха подкрепени от „Възраждане“, БСП и ИТН.

От ГЕРБ дори определиха последните случаи като „форсмажор“, нещо, което беше оспорено от ПП-ДБ.

Българските граждани искат само едно нещо – сигурност и превенция, а те се получават с повече полицаи на терен, съответно на границата в този случай, смята Петър Петров „Възраждане“.

Филип Гунев за ДЕБАТИ: Президентът повтаря цял наръч от конспирации за мигрантите

По думите му те искат да направят предложения между първо и второ четене да не се раздува щата на административно-наказателната дейност на МВР и състава на служителите на телефона за спешни повиквания. Нека сега да увеличим щата на „Гранична полиция“ и по този начин да обезпечим сигурността на българските граждани, каза депутатът.

Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) счита, че тези предложения между първо и второ четене няма да са достатъчни, защото колкото и да прецизират обхвата за какво могат да се използват тези бройки, актът, с който ще се увеличи щатната численост на МВР е постановление на Министерския съвет (МС). Тези бройки ще отидат в общия списък и така може не просто в МВР да се използват за други административни длъжности, а може други администрации да ги взимат, и да ги пращат за техните нужди, обясни той.

Не виждам цялостна стратегия за тези предложения, които се правят в момента, каза Кристиан Вигенин от „БСП за България“. По думите му те ще подкрепят законопроекта, но не всичко може да се направи с повече хора. Дали не е добре да предвидим по-добро оборудване за тези хора, дали не е по-добре да оправим пътищата по границата, попита депутатът. Той посочи, че ако технологично се подобри ситуацията по границата, тогава няма да има нужда с кой знае колко хора да се увеличи бройката, а може да се окаже, че няма и хора, които да назначат на тези места.

В момента има 4000 свободни щатни бройки в системата на МВР, а дългосрочно свободните бройки, незаети за повече от шест месеца са около 1500, отбеляза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ).

Той каза, че всички са убедени, че границата ни трябва да бъде пазена добре, но иска да чуе защо трябва да се увеличава щатната бройка.

Трябва да говорим на първо място за реформа, за по-добро качество на системата и оптимизация на структурата в момента, преди на увеличаваме бройката, смята Арабаджиев.

Ако „Гранична полиция“ има нужда от повече щатни бройки, тя трябва да ги получи, каза Надежда Йорданова (ПП-ДБ), но обясни че няма препокриване между заявените цели в мотивите на законопроекта и това, което всъщност предлага текста.

Предлага се възможност за увеличаване на числеността на МВР не само за покриване на нуждата по границите, допълни тя. Според Йорданова „отваряме широко врата“ за изпълняване на всяка една от дейностите на МВР. Те включват и информационна дейност, и административно-наказателна и други, добави тя.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук