Започнаха проблемите с връщането на излезлите от София за празниците

Водачи се опитват да пробият създадените контролно-пропускателни пунктове като се опитват да преминават през тях по няколко пъти, съобщи БГНЕС след проверка дали има струпване на автомобили по автомагистрала „Хемус“ в посока София.

Обстановката на пункта беше спокойна, но мнозина бяха връщани от униформените. Други пък правеха обиколки и отново се опитваха да преминат, разчитайки, че ще попаднат на друг полицай, когото ще успеят да убедят да ги пусне извън определения времеви прозорец. Като цяло обаче сведенията са за километрични опашки на КПП-тата на столицата.

Полицаите задържаха личните карти на хората и след преминаване в другата посока ги връщаха. Пред репортерите те обясниха, че правят това, за да стимулират водача да се върне и с цел да не продължи към София.

Влизащите в София ще подават задължително декларации, в които ще посочват на какво основание са напуснали столицата и през кое точно КПП, обяви по-рано шефът на СДВР Георги Хаджийски на импровизиран брифинг на един от контролните пунктове. Той предупреди завръщащите се да внимават какво записват, защото ако се установи несъответсвие, нарушителите ще бъдат съобщавани в районна прокуратура за образуване на досъдебни производства за документни престъпления, като вече имало 90 подобни случая. От думите му не стана ясно къде точно ще се записва това, а в декларацията няма подобна графа.

Преди ден вътрешният министър Младен Маринов обяви, че на КПП-тата пред София вече се връщани хора, които са се опитали да се приберат в столицата.

„От вчерашния ден тече процес на постепенно прибиране, но колегите върнаха и такива, които искаха да влязат в София. В четвъртък са казвали, че живеят на село, днес – в София“, обяви пред „Нова тв“ Младен Маринов.

Той нарече тези хора „тарикати“ и даде да се разбере, че все пак столичани ще бъдат пускани да се приберат, като на тези, които са излъгали при излизане в декларациите си, ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Бистра Николова и спътничката й Емилия Тонева пътуват от Варна. Момичетата бързат да се приберат в столицата, за да се подготвят и да отидат в 17 ч. на работа. Планът им обаче не сработва.

„Връщат ни, защото нямаме служебна бележка. Не знаех, че е необходима такава. Имам декларация, но явно трябва да имаме и служебна бележка, когато искаме да влезем извън времевия прозорец между 18-20 часа“, обяснява Бистра Николова.

Спътничката й Емилия Тонева добавя, че са очаквали тази спънка да възникне, затова и предупредили работодателя си, че може да закъснеят.

„Ние сме предупредили, че може би ще имаме такива проблеми. Сега се обадих да потвърдя, че опасенията ни се потвърдиха“, заяви Тонева.

Според Бистра Николова даденият часови диапазон е твърде кратък.

„Затруднява доста, защото не всички сме със стандартно работно време“, оплака се младото момиче.

Тя добави още, че ще опитат да влязат в града между 18 и 20 ч. като се надяват тогава да влязат само с декларация и посочен телефонен номер на работодателя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!