Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

ДЕБАТИ.БГ публикува без съкращения материала на руската агенция ТАСС, по повод шпионския скандал и обвиненията срещу председателя на „Русофили” Николай Малинов.

Президентът на България Румен Радев поиска от прокуратурата на България да предостави „неоспорими факти” относно обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов, председател на движението „Русофили”.

„Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий“, каза Радев.

„Неспособността на правителството да се справи със сериозните проблеми в цялата страна и пълната му стратегическа неспособност да изпълнява приоритетите на нашето европейско развитие, се изразява в паническо търсене на враг. Това се прави с цел хората непрекъснато да се борят помежду си и да са неспособни да се обединят в търсене на решенията за днешните проблеми и провали”, подчерта президентът.

Държавният глава поиска доказателство, че „българската политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси.”

ОБВИНЕНИЯ В ШПИОНАЖ

По време на брифинг във вторник, главният прокурор Сотир Цацаров обвини Николай Малинов в шпионаж.

„Разследването срещу Николай Малинов, заподозрян в шпионаж, в момента продължава. Смятаме, че той събира данни за българската външна политика, наред с други неща, в интерес на организацията „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания (RISS), базирани на територията на Русия “, заяви Цацаров.

Той добави, че Малинов е бил освободен от ареста под гаранция от 50 000 лева и му е наложена забрана да напуска страната.

Прокурорът информира също, че Българската държавна агенция за национална сигурност е наложила забрана на бившия шеф на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години.

Според зам.-главния прокурор Иван Гешев, усилията на Малинов са били насочени към подкрепа на неправителствени организации, създаване на уебсайтове и телевизионен канал, които да бъдат използвани за упражняване на политическо влияние.

„Неговата цел е била да влияе на политическия живот, не видимо, но по скрит начин“, заяви Гешев.

Малинов беше обвинен и в планове за придобиване на български телекомуникационен оператор чрез финансиране от руска банка при предполагаем опит да повлияе на социалния и политическия живот в България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!