Татяна Дончева
на снимката: Татяна Дончева

Предложението да има надзорник на главния прокурор е безумно. Това заяви председателят на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Да предложиш надзорник на главния прокурор, за да си решиш въпроса с безконтролността на главния прокурор, която произтича от Конституцията  и конституционната уредба, е безумно. Какво ще прави през тези 7 години? Ще работи в прокуратурата друга работа и когато стане време да разследва главния прокурор ще го прави?”, попита Дончева.

И добави:

„Разследването изисква инфраструктура. Не е въпросът дали ще излъчите един такъв човек, въпросът е не да направите една машинописка, със стара пишеща машина в един кабинет и да го кръстите независим прокурор, той трябва да има органи и институции, които да му помагат в това разследване. Иначе няма да стане нищо”, каза Татяна Дончева.

Дончева добави, че прокуратурата вече не преследва престъпниците, а се занимава само с поръчки на властта.

„Прокуратурата трябва да преследва хора, които властта е посочила като неудобни на нея и те трябва да бъдат изядени”, обясни лидерът на „Движение 21”.

Тя повдигна и въпросът за мястото на обвинението в съдебната система и категорично заяви, че ще се наложи промяна на Конституцията.

„Решаването на проблема е много сериозна задача. Тя обезателно изисква промяна в Конституцията и в още няколко закона. Тази промяна в Конституцията, по начина, по който е текла практиката на КС, изисква Велико Народно събрание.”

От интервюто й стана ясно, че прокуратурата все повече изпълнява функции, без да има конституционни и законови правомощия за това.

„Ролята на главния прокурор е важна за всички бандити и за всички, които се считат, че могат да бъдат репресирани от прокуратурата, без да са извършили престъпление. Но ние за всяко нещо започнахме да опираме до прокуратурата. Майката видяла зачервяване на рамото на детето й и тръгнала по съдебни лекари и прокуратури, за да реши въпроса коя леличка е обличала детето. Миналият ден Йорданка Фандъкова инициира законопроект, в който трябва горящите, според нея, екологично нечисти отпадъци да бъдат вкарвани в затвора. Вие докъде смятате, че може да има в България затвори, дали няма да стигнем до това да преградим ¼ от територията с бодлива тел и направо да ги слагаме в лагер, защото строенето и поддържането на затвори е скъпо начинание. Това са налудни истории”, каза Дончева.

Според нея, когато се промени мястото на прокуратурата, няма да съществуват тези проблеми, нито ще има нужда от надзирател на главния прокурор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!