руски хакери

Руските хакери, които са поддържани от властите, работят няколко пъти по-бързо, отколкото техните колеги от други враждебни страни, пише британският в. „Таймс“.

Хакерски групи като Fancy Bears, които са обвинявани в кибератаки срещу правителствени и военни структури в Европа и Америка, губят средно по 18 минути и 49 секунди за да пуснат своите пипала от първия заразен от тях компютър на някоя организация в останалите компютри от вътрешната мрежа на взетата на прицел от тях институция.

На севернокорейските хакери за това са необходими средно 2 часа и 20 минути, а на китайците – повече от четири часа.

Проучване на американската компания Crowdstrike показва, че руските хакери работят средно осем пъти по-бързо от „конкурентите“ си от други държави.

„Очаквахме те да се окажат на първо място, отчитайки доколко ефективно те работят в сравнение с останалите, но дори и ние бяхме удивени колко бързо на тях се удава да проникнат напълно в компютърната система, до която веднъж са получили достъп“, цитира вестника един от основателите на Crowdstrike Дмитрий Алперович.

Хакерите обикновено започват атаката си с опити да разбият защитата на един от компютрите в мрежата на дадена институция. За това обикновено им е необходимо операторът на „мишената“ да е открил в електронната си поща приложение, съдържащо вреден вирус, след което те могат или да следят останалите компютри в мрежата, или да саботират цялата работа на тази мрежа.

Досега никой не е анализирал скоростта, с която работят хакерите. От Crowdstrike са направили заключенията си след анализа на над 30 000 хакерски атаки, засечени през 2018 г.

Crowdstrike работи в 176 страни и твърди, че независимо от това какво говорят властите на една или друга държава, кибершпионажът става все по-забележим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук