статуи

Група археолози от Съединените щати, Нова Зеландия и Чили откриха, че древните полинезийци са инсталирали каменните колоси на Великденските острови, защото са вярвали, че те помагат за запазването на плодородието на земята.

Експертите изследвали две монолитни статуи, поставени близо до вулкана Рано Рараку в източната част на остров Моаи. Според водещия изследването Джоана Ван Тилбург, изследователите открили научни доказателства, че целта на издигането на идолите е да се увеличи производителността на почвата на острова.

Химически анализ на почвата в близост до Рано Рараку разкри висока концентрация на елементи като фосфор и калций, които са важни за висок добив и богата реколта. Това от своя страна позволи на учените да заключат, че подножието на вулкана е служело като източник за местните жители не само на камък, но и на торове за плодородната земя. Проучването показа, че в древни времена в тази област действително са отглеждани редица култури.

„Нашите разкопки разшириха разбирането ни за тази местна цивилизация: това, което първоначално изглежда очевидно, никога не е точно това, което изглежда“, заключи Ван Тилбург.

Великденският остров е едно от най-мистериозните места на Земята, където преди около две хилядолетия е съществувала причудливата цивилизация на полинезийците Рапануи, оставила след себе си многобройните гигантски идоли.

Тази цивилизация всъщност изчезва преди европейците да пристигнат там. Причините за това са две – изчерпването на ресурсите в резултат на хищното унищожаване на гори и животни от полинезийците и войните между различните племена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!