Звезда на смъртта

„Звездата на смъртта” е изобретение добре познато на феновете на „Междузвездни войни”. Тя представлява свръхмощно оръжие, способно да унищожи цели планети.В идеите и плановете на Третия райх обаче „Звездата на смъртта” далеч не била научна фантастика.

Звезда на смъртта

Всичко започнало още през 1923 г. в ума на физика от австро-унгарски произход Герман Оберт. Още от детството си той мечтаел за космоса, а едва на 14-годишна възраст построи първия си модел на ракета. Днес името му се споменава заедно с имената на други светила в ракетостроенето и космонавтиката.

Звезда на смъртта
на снимката: Герман Оберт

И така, Оберт измислил оригинална система за нощно осветяване. Според него достатъчно било в орбитата на Земята да се изведе гигантско огледало, което да отразява слънчевата светлина на планетата в тъмната част от денонощието.

Само 6 години по-късно Оберт публикува книгата си „Пътят към космическите полети” (Wege zur Raumschiffahrt), в която иде реч вече за създаване на цяла орбитална станция на разстояние 1000 км от Земята, като се описвала цялостната й конструкция.

На борда й трябвало да бъде разположено огънато огледало с диаметър 100 метра, което щяло да отразява слънчевата светлина и енергия, за да я концентрира в определена точка на земната повърхност. Това би позволило не само да се осветява, но и да се загрява вода или да се създава енергия за електростанции.

Звезда на смъртта

Отначало никой не бил заинтересован от проекта на учения, тъй като полетите в космоса все още оставали в полето на фантастиката. През 30-те години обаче, когато на власт дошли нацистите, те започнали да си представят как ще използват изобретението на Оберт, но далеч не за мирни цели.

„Слънчевата пушка”

Германците знаели как древният учен Архимед вече използвал аналогично изобретение, за да изгори персийския флот – срещу неприятелите били изправени бронзови щитове, които отразявали слънчевата светлина.

Звезда на смъртта

След края на Втората световна война били намерени документи и чертежи на нацистите, в които подробно било описано естеството на проекта, озаглавен „Слънчева пушка”.

Около самото оръжие трябвало да кръжат пилотирани космически станции, които да й указват нужното направление.

Ако Третият райх беше просъществувал още няколко десетилетия, не би било изключено този план да се превърне в реалност. За щастие обаче той рухна по-рано.

Що се отнася до Оберт, той благополучно преживял падането на райха и през 1957 г. уверено говорил за това, че проектът му ще бъде осъществен. При това говорил за него точно като за оръжие.

До момента обаче „Звездата на смъртта” си остава в полето на фантастиката.

Въпреки че…през 2015 г. студенти от Масачузетския институт успешно провели експеримент по запалването на лодка в залива на Сан Франциск с помощта на странна лазерна технология. Значи все пак е възможно създаването на „абсолютното оръжие” да е само въпрос на време…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук