Тази седмица е ключова за напредъка по отмяната на двойното часово време. Очаква се в четвъртък евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно. Европарламентът ще дебатира по темата сутринта, след което трябва да гласува резолюция в 13 ч българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне. За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим. Не трябва да има промяна в часовите зони.

Какви са последствията за организма от медицинска гледна точка при смяната на времето?

Към 24-часов цикъл се приспособяват и хормоналните и поведенческите ритми на човека. И когато те се нарушат, започват проблемите. На първо място страда връзката мелатонин–сън. Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още работят в режим на отдих.

Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване:
– гадене и чувство за тежест в стомаха;
– главоболие;
– дезориентация в пространството;
– ирационално мислене;
– безсъние или патологична сънливост;
– депресивно настроение;
– изгубване на апетита

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!