газ- изтичане
Изтичането на газ от "Северен поток 2", видяно от датския изтребител F-16 на остров Борнхолм. Снимка: Датската отбрана

Европа разследва изтичания на газ от два руски газопровода, които във вторник разбуниха Балтийско море с мехурчета и предизвикаха опасения от Копенхаген до Москва за саботаж на инфраструктурата, предаде „Ройтерс“.

Но все още не е ясно кой може да стои зад евентуална нечестна игра, ако такава бъде доказана. За изграждането на зазопроводите „Северен поток“ Русия и европейските ѝ партньори похарчиха милиарди долари, пише агенцията.

Министър-председателят на Полша обвини в саботаж, а датският премиер заяви, че това не може да се изключи.

Русия, която намали доставките на газ за Европа, след като Западът наложи санкции, заяви, че саботажът е възможен и инцидентът подкопава енергийната сигурност на континента. Високопоставен украински служител го нарече руска атака с цел дестабилизиране на Европа, без да посочва доказателства.

Тръбопроводите „Северен поток“ са ключови точки в ескалиращата енергийна война между европейските столици и Москва, която засегна големите западни икономики, доведе до скок на цените на газа и предизвика търсене на алтернативни енергийни доставки.

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода „Северен поток 1“, ден след като бе открит теч в близкия газопровод „Северен поток 2“, който накара Дания да ограничи корабоплаването и да наложи малка забранена за полети зона.

Въоръжените сили на Дания публикуваха видеоклип, на който се вижда как мехурчетата изригват на повърхността на морето. Най-голямото изтичане на газ е предизвикало смущения на повърхността с диаметър доста над 1 км, заявиха въоръжените сили.

„Днес се сблъскахме с акт на саботаж, не знаем всички подробности за случилото се, но ясно виждаме, че това е акт на саботаж, свързан със следващата стъпка на ескалация на ситуацията в Украйна“, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки при откриването на нов газопровод между Норвегия и Полша.

Риск от експлозии

Течовете са много големи и може да отнеме може би седмица, за да спре изтичането на газ от газопровода „Северен поток 2“, заяви ръководителят на датската агенция по енергетика Кристофър Ботцау.

Корабите могат да загубят плавателност, ако навлязат в района.

„Морската повърхност е пълна с метан, което означава, че има повишен риск от експлозии в района“, каза Ботцау.

Датският министър-председател Мет Фредериксен заяви, че не може да се изключи саботаж. „Става дума за три изтичания на известно разстояние помежду им и затова е трудно да си представим, че става дума за съвпадение“, каза тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече това „много тревожна новина. Наистина става дума за някаква повреда с неясен характер на тръбопровода в икономическата зона на Дания“. Той заяви, че това засяга енергийната сигурност на континента. прочети повече

Нито един от газопроводите не е изпомпвал газ за Европа по времето, когато са открити течовете, на фона на спора за войната в Украйна, но инцидентите ще провалят всички останали очаквания, че Европа ще може да получава газ по Северен поток 1 преди зимата.

Операторът на „Северен поток“ заяви, че щетите са „безпрецедентни“.

И двата газопровода са съдържали газ, въпреки че не са били в експлоатация.

„Газпром“, контролираната от Кремъл компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, е отказала да коментира.

„Има някои признаци, че става дума за умишлено повреждане“, заяви европейски източник от сферата на сигурността, като същевременно добави, че все още е твърде рано да се правят заключения, пише „Ройтерс“. „Трябва да се запитате: Кой би имал полза?“.

„Многобройните подводни течове означават, че нито един от газопроводите вероятно няма да доставя газ за ЕС през предстоящата зима, независимо от политическото развитие на войната в Украйна“, пише Eurasia Group.

Течовете са станали преди тържественото пускане във вторник на Балтийската тръба, по която се пренася газ от Норвегия до Полша. Тя е централен елемент от усилията на Варшава да диверсифицира доставките си от Русия и пресича инфраструктурата на „Северен поток“.

В понеделник Норвежкият орган за безопасност на петрола (PSA) призова петролните компании да бъдат бдителни по отношение на неидентифицирани дронове, забелязани да летят в близост до норвежки офшорни петролни и газови платформи, като предупреди за възможни атаки.

Шведската морска администрация (SMA) съобщи, че двата теча по „Северен поток 1“ – единият в шведската икономическа зона, а другият в датската зона – са североизточно от датския остров Борнхолм.

„Наблюдаваме допълнително, за да сме сигурни, че нито един кораб не се приближава прекалено близо до мястото“, заяви говорител на SMA.

Датските власти поискаха след течовете да бъде повишено нивото на готовност в датския енергиен и газов сектор – стъпка, която ще изисква засилени процедури за безопасност на енергийните инсталации и съоръжения.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук