Тел Авив, Израел

Израелската столица Тел Авив е най-скъпият град в света, според британското списание „Икономист“. Така де факто тя детронира френската столица от тази позиция. Париж остава на второ място, което споделя със Сингапур.

Следващите позиции в класацията са Цюрих и Хонконг. Ню Йорк е на шесто място, а Женева – на седмо. Първите 10 места се допълват от Копенхаген на осмо място, Лос Анджелис на девето и Осака на десето.

Берлин спада с осем места до 50-о място и е най-евтиният от шестте германски града в класацията. От тях Франкфурт е най-скъпият и се нарежда на 19-а позиция.

Миналата година проучването постави на първо място Париж, Цюрих и Хонконг.

Световният индекс на разходите за живеене е базиран на сравняване на цените в щатски долари на стоките и услугите в 173 града. Тел Авив се изкачи в класацията отчасти благодарение на силната позиция на националната валута – шекела – спрямо долара, както и на увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки.

Проблемите по веригите за доставки и мерките, въведени заради коронавируса, ограничаващи производството и търговията, допринесоха за повишаване на цената на живота в много градове по света, се казва в анализ към класацията на „Икономист“. Заради нарастване на цените на горивата се увеличи и цената на транспорта. Има увеличение и в цените на тютюневите изделия, продуктите за лична хигиена и продуктите и услугите за развлечение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!