Няма да има дефицит на природен газ в България, ако от 1 януари Русия спре доставките на газ за Украйна.

Това каза в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според министъра са предприети всички мерки и в страната ни не се очаква липса.

Енергийният министър взе участие в церемонията по предаване за експлоатация на два нови многокофови роторни багера в „Мини Марица-изток“ .

Проектирането и изработката на двата нови багера на стойност близо 26 млн. евро и е финансирано със средства от Международен фонд „Козлодуй“ и със собствени средства на дружеството. Въвеждането в експлоатация на два нови роторни багера едновременно се случва за първи път в историята на дружеството.

„България има сключен договор за доставки на природен газ, българските граждани трябва да бъдат спокойни, че подобна опасност няма. Както знаете в нашата енергийна стратегия още в края на миналата година ние включихме два много важни проекта, свързани именно със сигурността на доставките, с диверсификацията на маршрутите, източниците за доставка на природен газ. Това е разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България – от българо-турска до българо-сръбска граница и изграждането и участието на България в терминала за втечнен природен газ на Александруполис”, добави Петкова.

И добави:

„Знаете, че и по двата проекта на практика се работи. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България е готово трасето от 11 км от турско-българска граница. Така че хората трябва да бъдат спокойни и няма никакъв проблем свързан с доставките на природен газ”.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!