Теменужка Петкова, газа
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

След като ЕК обяви, че налага глоба в размер на над 77 млн. евро на БЕХ, българското енергийно министерство излезе със спешна пресконференция. Министър Петкова зави, че усилията на ведомството ще бъдат насочени изцяло към защитата на българските национални интереси. Петкова заяви и че е готова да понесе политическа отговорност за наложената глоба.

Тя обаче не даде ясен отговор дали страната ни ще обжалва решението.

„Това е инфраструктура, пряко свързана с нашата енергийна сигурност, така че ние компромиси не можем да правим. И това беше причината, поради която ние отказахме подобен вариант и не успяхме да постигнем споразумение с Европейската комисия“.

Разследването на ЕК срещу БЕХ започна след жалба на „Овергаз“ от 2011 година, че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои конкуренти.

Петкова заяви, че през годините страната ни е отправяла предложения към ЕК за сключване на споразумение, чрез което да се избегне глобата, но сме получавали откази.

„Нашите предложения не бяха възприети . ЕК смята, че трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз“ да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор. За нас това е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Българският оператор обслужва инфраструктура, която е свързана с нашата национална сигурност. Приватизация на наш оператор с чужд инвеститор ние не можем да приемем“, каза Петкова.

На въпрос дали БЕХ може да изплати тази глоба, тя отговори, че ако се стигне до тази развръзка, плащането на тази глоба ще бъде разпределена между съответните дружества, защото БЕХ е финансов холдинг. След излизането на официалното решение на ЕК страната ни ще има тримесечен срок, в който да заплати глобата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!