Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че България ще строи „Турски поток“.

В интервю за БНР тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа.

Пазарният тест е проведен и е ангажиран на 100% както входния, така и изходния капацитет на тръбата, уточни министърът.

„Стартът на строителството е пряко ангажиран с успеха на третата фаза на пазарния тест. Вчера, в рамките на срока на провеждане на процедурата, към 31 януари 2019 г. стана ясно, че пазарният тест е успешен. В резултат на успеха на пазарния тест, „Булгартрансгаз“ взе окончателно инвестиционно решение за реализацията на този проект и пристъпи към сключване на договори с участниците, които подадоха ангажиращи оферти в рамките на третата фаза на пазарния тест. Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация“, каза енергийният министър.

Тя добави, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ също е в ход.

„Работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от „Дженеръл електрик“ като инжинер на проекта и доставчик на турбините”, обясни министърът.

По думите й  експертите на Министерството на енергетиката, НЕК и БЕХ е да разработим поканата, свързана с първия етап от процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Енергийният министър посочи, че към настоящия момент разполагаме с два пазара – регулиран, на който са битовите потребители и малкия бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия.

По думите й Българската независима електроенергийна борса работи и се развива много добре. Тя предоставя широка палитра от възможности за търговия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!