Теменужка Петкова, газа
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

През втората половина на следващата година трябва да започне да се пренася и търгува газ през интерконектора. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, часове преди официалния старт на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

„Този проект е стратегически не само за България и за Гърция, той е стратегически и за целия ЕС и неслучайно интерконекторът Гърция-България е включен в 7-те топ приоритета на ЕС в сектор “Енергетика“. Той ще даде възможност за реална диверсификация на източника за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа“, посочи Теменужка Петкова.

По думите й, интерконекторът трябва да бъде финансово стабилен, тъй като той се реализира на територията на две държави.

„Трябва да бъдат договорени и финансовите параметри, така че той да бъде устойчив във времето. Оттук нататък първото, което трябва да бъде направено, за да се пристъпи към подписване на окончателните договори  с компаниите, които са резервирали капацитет е, българският и гръцкият регулатор да одобрят тръжния кодекс. В момента сме отправили молба към двата регулатора, за максимално скъсяване на тези срокове, така, че до края на месец юли, ние да сме приключили с този процес по подписването на окончателните споразумения“, обясни министърът на енергетиката.

Петкова се надява, че след като бъдат изпълнени всички процедури, през 2020г. проектът ще бъде въведен в експлоатация.

„Има избран инженер консултант, има избран строителен надзор, има избран доставчик на тръби, има избран строител. Финализира се договорът с Европейската инвестиционна банка. Българското правителство е предоставило 110 млн. евро държавна гаранция за този проект. Тя ще бъде използвана за финансирането от страна на Европейската инвестиционна банка. Предоставени са 39 млн. евро от българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, 45 млн. евро по механизма за свързване“.

ДЪЛГООЧАКВАН СТАРТ

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти. През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет (както намекна премиерът Борисов) и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Изненадващо, преди няколко дни, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че на 20 май ще бъде направена първата копка на интерконектора с Гърция. Експертите изразиха желание това да е последната „първа” копка, тъй като през годините са правени много опити за стартирането на проекта.

Избран е и строителят на връзката. В първия етап на надпреварата се включиха 11 кандидата. От тях петима бяха поканени да подадат оферти. Направиха го двама – гръцката „Джей Пи Авакс“ и българо-италианското обединение „Ай Джи Би – 2018“, в което влизат  „Джи Пи Груп“, „Главболгарстрой Интернешънъл“ и „Бонатти“.

Компанията J&P AVAX S.A. отговаряла най-много на поставените изисквания, затова и тя ще строи интерконектора.

За качеството на изпълнението на проекта ще отговаря обединението ДЗЗД „Еко Бул Контрол“. То спечели поръчката за строителен надзор с цена от 766 хил. лв. без ДДС.

През март проектната компания избра международния консорциум „Тибеи“ за инженер-консултант за изграждането на газопровода.

Πpoeĸтът за мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa между Гъpция и Бългapия ce peaлизиpa oт cмeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo „Aй Cи Джи Би“ AД. То беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%).

Като собственик на газопровода „Ай Си Джи Би“ финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз.

По линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa.

Πлaниpa ce oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно.

Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa ce yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!