Теменужка Петкова
На снимката: Теменужка Петкова

Възраждането на проекта за изграждане на Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не означава, че страната ни се отказва от АЕЦ „Белене“. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че на днешното заседание на правителството не се дава старт на строежа на Седми блок в атомната ни централа, а мандат на Българския енергиен холдинг, който трябва да проучи всички детайли около изграждането на нов реактор.

Министерски съвет ще се обсъди предложение да се даде мандат на БЕХ холдингът да влезе в преговори с ядрени компании в САЩ, каза още Петкова.

В момента не е ясно нито откъде ще дойдат парите, нито кой може да изгради Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни Петкова. Знае се само, че държавата иска проектът да се реализира по много модерна американска технология.

„Целта е да видим най-модерните технологии, които САЩ разработват, с цел диверсификация на ресурсите, затова се насочваме към тях“, каза министърът.

Българският енергиен холдинг трябва да проучи колко би излязло изграждането на реактора, какви ще бъдат ползите от строежа му и колко ще трябва да плати държавата. Енергийният министър добави, че повече яснотd около проекта се очаква до януари 2021г.

Петкова припомни, че идеята за нов блок в атомната ни централа е от 2012-а година, като през 2014-а има решение на тогавашното правителство на Пламен Орешарски за реализирането на проекта, при условие, че следващият кабинет е съгласен да го продължи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук