Теодора Димова
На снимката: Теодора Димова

Екранизацията на романа „Поразените“ е кауза. Това каза писателката Теодора Димова специално за ДЕБАТИ.БГ. Двамата с режисьора Петър Попзлатев подготвят сценария в продължение на година. Продуценти са „Гала филм”.

Запитана дали се страхува, че филмът може да не е на нивото на книгата, Димова отговори:

Липсата на страх от провал вероятно те прави самонадеян, с високо самомнение, с усещането, че си ваксиниран срещу провал. Усилията и на продуцентите, и на режисьора, и на мен са насочени тъкмо към това – да предадем трагедията на онзи травматичен период след деветосептемврийския преврат, за който все по-рядко и по-рядко говорим. Усилията ни са насочени главно към по-младите поколения, които не носят паметта на преките си предци за терора на онези  първи месеци след 9-ти септември.

Тя обясни, че за тоталитарния режим у нас е писано много. Има научни, исторически студии, разследваща журналистика, документални проучвания, мемоарни книги, спомени, но те не достигат до нас.

„Като че ли онова, за което пишат, не се е случило в нашите собствени семейства, с нашите собствени предци“, каза Димова.

„Ако ние не изстрадваме отново, не изговаряме, не преживяваме пак и пак, ние за втори път чрез съзнателната си забрава поругаваме паметта на жертвите на този режим. Длъжни сме да изговаряме, да помним, да знаем тъмните места на историята си, за да не ги допуснем отново, да имаме защита срещу тях, коментира тя.

Ако искате да разберете как тоталитарното минало се отразява в поведението ни днес и какво е изкуството според известната писателка, четете цялото интервю за ДЕБАТИ.БГ утре.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук