кабинета

Премиерът Тереза Мей остава лидер на консерваторите след убедително спечелване на вътрешнопартийния вот на недоверие срещу нея и за срок от едан година ще бъде „имунизирана“ от нов такъв вот, според устава на партията. Тя също така укрепи позициите си за евентуално довеждане докрай на процеса на Брекзит – нещо, което изрично пожела. „За“ сегашния ръководител грасуваха 200 депутатит на торите, а „срещу“ -117, съобщи Би Би Си.

Мей съобщи на депутатите си преди вота, че планира да се оттегли преди изборите през 2022 г., търсейки тяхната подкрепа при гласуването. Това бе последният й ход за привиличане на симпатизанти, който даде очаквания резултат, тъй като подкрепата за нея надвиши прогнозната с няколко гласа.

„Тя каза, че няма намерение да води партията в изборите през 2022 г.“, заяви консерваторът Алек Шелбрук пред журналисти след заседанието при затворени врати.

Мей бе изправена през вота на недоверие, след като 48 депутати от нейната партия го поискаха. Гласуването се проведе в заседателна зала 14 на Уестминстърския дворец и приключи в 22.00 часа българско време.

Премиерът бе посрещнат с ръкопляскане и тупане по банките на заседателната зала, когато пристигна, за да отправи послание към депутатите. Стана ясно, че Мей се зарича да не провежда предварителни избори, но има желанието да преведе партията до следващите редовни избори. Тя, обаче, добави:

„Разбирам, че партията има желание за различно лидерство на тези избори“.

Маркъс Фиш – един от тези, които участваха с писма, изискващи вот на недоверие, заяви, че Мей „не е имала какво ново да каже за Брекзит“. Той още прогнозира, че премиерът ще се изправи пред вот на недоверие на всички депутати, не само на консерваторите, когато се опита да прокара нейния план за Брекзит в парламента.

Докато поддръжниците на лидерката ликуват след вота, нейните противници омаловажиха победата й, като коментарите са, че 117 гласували срещу нея парламентаристи – практически една трета от всички – са твърде много. Според финансовия министър Джон Макдонъл от кабинета в сянка на лейбъристите,  200:117 е „шокиращ /шокиращо лош – бел. ред/ резултат за Тереза Мей“, получен въпреки обещанието й да напусне поста преди следващите избори.

Привържениците на премиера са на обратното мнение – те „туитват“ радостни послания, в които преобладава оптимистичният тон и виждането, че е време тази страница да се затвори и правителството да се върне към истинската задача – осъществяването на приемлив Брекзит.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!