Гавин Уилямсън
На снимката: Гавин Уилямсън

Британският премиер Тереза Мей уволни министъра на отбраната Гавин Уилямсън след разследване за изтичане на информацията, че Великобритания е позволила на китайската компания Хуауей да развива 5G мрежата на страната, съобщи АФП.

„Тази вечер премиерът Мей помоли министъра на отбраната Гавин Уилямсън да напусне правителството, защото е загубила доверие в неговата способност да изпълнява ролята на министър на отбраната и на член на кабинета й“, заяви говорител на Даунинг Стрийт.

Мей е написала в писмо до Уилямсън, че разследването е „осигурило достатъчно доказателства, които предполагат, че той носи отговорност за нерегламентирано разкриване на информация“ от среща на Националния съвет по сигурността на 23 април.

„Няма друга достоверна версия, която да обясни събитията, довели до изтичането на информация“, а написала Мей.

Вече разцепеното правителство на Великобритания беше разтърсено от скандал за това, кой е отговорен за изтичането на новината, че Мей е позволила на Хуауей да развие британската 5G мрежа.

Обсъжданията в Съвета за национална сигурност се посещават само от министри и служители по сигурността, които подписват Закона за държавната тайна, който ги задължава да не разкриват никаква информация, или рискуват съдебно преследване. Въпреки мерките, вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че Тереза Мей е одобрила даването на разрешение на Хуауей за изграждане на „несъществени“ елементи на британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение.

Съединените щати категорично се противопоставят на участието н китайската компания, която обвиняват, че шпионира в полза на китайското правителство.

Мeй е заявила пред Уилямсън, че е „жизненоважно“ членовете на Съвета за национална сигурност да имат „откровени и подробни дискусии и пълно доверие“, че разговорите няма да бъдат публично оповестени.

Премиерът е добавила, че е „загрижена от начина, по който сте се ангажирали с това разследване“, като каза, че неговото поведение „не отговаряло на стандарта“ на другите членове на Съвета.

Британски медии съобщиха, че министърът на кабинета Марк Седвил – най-висшият държавен служител в страната – е дал на присъстващите ултиматум, за да отрекат отговорността за изтичането на информацията. Уилямсън е бил един от първите, който го е направил, наричайки го „напълно неприемливо“.

42-годишният бивш министър на отбраната е верен съюзник на премиера.

Той беше ръководител на парламентарната кампания на Тереза Мей, когато тя успешно се кандидатира за лидер на Консервативната партия и получи награда за това – беше натоварен да наложи дисциплина сред Консервативната партия в парламента. Беше избран за депутат през 2010 година, но стана известен с това, че държи за домашен любимец тарантула на име Кронос в стъклен буркан на бюрото си.

Май назначи Уилямсън на отговорния пост в Министерството на отбраната през ноември 2017 г., след като предишният министър Майкъл Фалън подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз.

Този ход повдигна въпроси за това, дали офисът на Уилямсън има роля в подготовката на досието на министрите зад скандала, и има твърдения, че Уилямсън е съобщил на Мей, че Фалън може би е изправен пред нови обвинения.

„Не се заблуждавайте, Гавин Уилямсън иска да бъде премиер. И той знае цялата мръсотия върху колегите си“, пише Тим Шипман, политически редактор на вестник „Сънди Таймс“.

Сега мястото на Гавин Уилямсън в Министерството на отбраната ще заеме министърът на международното развитие Пени Мордонт.

Пени Мордонт
На снимката: британският министър на отбраната Пени Мордонт

На мястото на Пени Мордонт като министър на международното развитие е назначен Рори Стюарт, съобщиха Даунинг Стрийт, цитирани от АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!