Северна Корея ракети

Днес Северна Корея изстреля най-малко 23 ракети в морето, включително една, която се приземи на по-малко от 60 км от брега на Южна Корея, което президентът на Южна Корея Юн Сук-йол определи като „териториално посегателство“, предаде „Ройтерс“.

Това е първият случай, в който балистична ракета се приземява в близост до водите на Южна Корея от разделянето на полуострова през 1945 г. насам, и най-многото ракети, изстреляни от Севера в рамките на един ден. В отговор Южна Корея отправи редки предупреждения за въздушни нападения и изстреля свои собствени ракети.

Ракетата се приземи извън териториалните води на Южна Корея, но южно от Северната гранична линия (СГЛ) – оспорваната междукорейска морска граница.

В отговор южнокорейски военни самолети изстреляха три ракети „въздух-земя“ в морето, съобщиха южнокорейските военни. Официален представител заяви, че използваните оръжия включват AGM-84H/K SLAM-ER, произведено в САЩ оръжие за прецизна атака, което може да лети на разстояние до 270 км с 360-килограмова бойна глава.

Изстрелите на южняците дойдоха, след като от офиса на Юн обещаха „бърз и твърд отговор“.

„Президентът Юн Сук-йол отбеляза, че днешната севернокорейска провокация е ефективен акт на териториално посегателство чрез ракета, навлязла в граничната линия за първи път след разделянето (на двете Кореи)“, се казва в изявление на неговата канцелария.

На въпрос дали ракетата е летяла към територията на Юга и е трябвало да бъде прихваната, високопоставен президентски служител заяви: „Строго погледнато, тя не е кацнала на наша територия, а в изключителната икономическа зона под наша юрисдикция, следователно не е подлежала на прихващане“.

Съединените щати осъдиха изстрелването на ракети от страна на Севера и „безразсъдното му решение да изстреля ракета по фактическата морска граница с Република Корея“, заяви в сряда говорител на Държавния департамент, използвайки официалното име на Юга.

През последната година Северна Корея непрекъснато изстрелва ракети в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Сирени за въздушно нападение

Ракетата, която е пресякла граничната линия, е била една от трите балистични ракети с малък обсег, изстреляни от севернокорейския крайбрежен район Вонсан в морето, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. По-късно съобщиха, че от източното и западното крайбрежие на Северна Корея са били изстреляни още 14 ракети от различни типове.

Поне една от ракетите е паднала на 26 км южно от граничната линия, на 57 км от южнокорейския град Сокчо, на източния бряг, и на 167 км от остров Ульонг, където са били издадени предупреждения за въздушно нападение.

„Чухме сирената около 8:55 ч. и всички в сградата слязохме на мястото за евакуация в мазето“, казва пред „Ройтерс“ служител на окръг Ульонг. „Останахме там, докато не излязохме на горния етаж около 9:15 ч., след като чухме, че снарядът е паднал в открито море“.

Северът също така изстреля повече от 100 артилерийски снаряда от източното си крайбрежие във военната буферна зона, съобщиха южнокорейските военни. Стрелбата е в нарушение на военно споразумение от 2018 г., забраняващо враждебните действия в граничните зони, заяви СКС.

Технически Северна и Южна Корея все още са във война, тъй като конфликтът им от 1950-53 г. завършва с примирие, а не с мирен договор.

Ядрената Северна Корея е изпитала рекорден брой ракети тази година, а официални лица в Сеул и Вашингтон твърдят, че Северът е завършил техническата подготовка за провеждане на тест на ядрено оръжие за първи път от 2017 г. насам.

Северна Корея продължава да тества балистични ракети въпреки многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват всички балистични и ядрени опити на страната.

Изстрелванията се случиха само няколко часа след като Пхенян поиска от САЩ и Южна Корея да прекратят мащабните военни учения, заявявайки, че подобна „военна прибързаност и провокация не могат повече да бъдат толерирани“.

Съединените щати и Южна Корея започнаха в понеделник едно от най-големите си съвместни военновъздушни учения. Ученията, наречени „Бдителна буря“, включват стотици военни самолети от двете страни, които 24 часа в денонощието провеждат имитационни атаки.

Големи военни учения

Северна Корея, която от години осъществява ракетни и ядрени програми, пренебрегвайки санкциите на ООН, заяви, че неотдавнашната серия от изстрелвания е в отговор на ученията на съюзниците.

Пак Чон Чон, секретар на Централния комитет на управляващата в Северна Корея Работническа партия, заяви в изявление в сряда, че броят на военните самолети, участвали в „Бурята на стражата“, доказва, че учението е „агресивно и провокативно“ и е насочено конкретно срещу Северна Корея. Той заяви, че дори името на учението имитира водената от САЩ операция „Пустинна буря“ срещу Ирак през 90-те години на миналия век.

„Непремерените ходове на враждебните сили за военна конфронтация създадоха сериозна ситуация на Корейския полуостров“, заяви Пак в изявление, разпространено от държавната информационна агенция KCNA.

Във вторник във Вашингтон говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че ученията са били чисто отбранителни и не са криели враждебни намерения. Прайс добави, че Съединените щати и техните съюзници също така са дали ясно да се разбере, че ако Северна Корея възобнови ядрените си опити, ще има „дълбоки разходи и дълбоки последици“. Той не даде подробности.

Запитан за изстрелването на ракетата, говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви на редовен брифинг в Пекин, че опазването на мира и стабилността на полуострова е в интерес на всички.

„Надяваме се, че всички заинтересовани страни ще се придържат към посоката на политическо уреждане на въпроса за полуострова, ще се срещнат по средата и ще предотвратят ескалацията на ситуацията“, каза той.

Южнокорейското министерство на земята, инфраструктурата и транспорта заяви, че заради изстрелванията някои въздушни маршрути над морето между Северна Корея и Япония ще бъдат затворени до четвъртък.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада заяви, че правителството смята, че от Северна Корея са изстреляни най-малко две балистични ракети, като едната е летяла на изток, а другата – на югоизток.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук