Румен Гайтански
Снимка: Васил Терзиев/Фейсбук

Столичните власти започнаха премахването на незаконни постройки край язовир Искър. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

От самото начало на мандата ми заявих, че няма да имаме толерантност към неспазването на закона и правилата и че ще има политическа воля това да не остане само на думи, написа той в пост във Фейсбук.

И допълва:

Днес започна премахването на незаконните строежи собственост на фирмата „Био Майнинг“ в Държавно ловно стопанство „Искър“, които са разположени близо до източния бряг на язовир „Искър“. Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът.

Върховният административен съд отсъди окончателно, че трябва да бъде премахната и последната незаконна сграда на фирмата. Със заповеди на главния архитект на Столичната община от 2021 г. и 2022 г. на дружеството е наредено да бъдат премахнати и трите масивни постройки.

След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им.

По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството след като приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните отпадъци.

Ще направим разделно събиране на отпадъците от незаконния строеж с временно съхранение и ще рециклираме допустимите строителни отпадъци.

Фирмата „Био Майнинг“ АД, която стопанисва сградите, се свързва с името на Румен Гайтански – Вълка, припомня „Свободна Европа“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук